6 Sebab Anda Tidak Perlu Pergi ke Jus Cleanse

Tahun Baru, anda baru, membersihkan jus baru. Betul kan? Salah. Pada permulaan tahun baru ramai orang melihat kepada pilihan yang lebih sihat untuk membersihkan tabiat makan mereka, tetapi memulakan diet “detoks” hanya jus buah dan sayuran bukanlah jalan yang ideal untuk diambil. Dan kita ada sains untuk membuktikannya. Ramai ahli diet, doktor, dan saintis baru-baru ini memberitahu TIME bahawa mereka menganggap jus detox membersihkan bahkan kurang berkesan daripada berpuasa dengan air. Dan mereka juga mendedahkan apa sebenarnya yang berlaku kepada badan anda apabila anda memasukkannya melalui salah satu diet yang memudaratkan ini. (Spoiler: Ia tidak bunyi semua yang sihat.) Mereka adalah sebab-sebab yang anda tidak boleh pernah pergi ke apa-apa jenis jus membersihkan.

1. Metabolisme anda akan melambatkan.

Sistem yang menukarkan makanan anda menjadi tenaga mengambil masa yang serius apabila anda berhenti memajangnya dengan keperluan harian asas (kira-kira 1,200 kalori setiap hari). Pasti, memotong kalori boleh menyebabkan penurunan berat badan tetapi memotong terlalu banyak boleh mempunyai kesan yang bertentangan kerana badan anda masuk ke dalam “mod pemuliharaan.” Ini akan memberi kesan tambahan untuk membuat anda berasa lemah, ringan, atau lembap, dan juga memberi anda sakit kepala.

gambar
GIPHY

2. Anda hanya akan menurunkan berat air.

Jangan teruja dengan pound yang hilang; mereka hanya sementara. Apabila anda makan diet kalori yang sangat rendah, otot anda menggunakan simpanan glikogen mereka, yang memegang air. Sebaik sahaja anda kembali kepada diet biasa, anda akan mendapat semula glikogen (dan berat air) dengan serta-merta.

gambar

diphy

3. Kulit anda akan kering.

Dengan semua yang hilang berat air hilang kelembapan dalam kulit anda. Membersihkan jus yang berpanjangan juga boleh berumur umur kulit anda kerana anda tidak mempunyai asid lemak penting.

gambar
diphy

4. Rambut dan kuku anda tidak akan tumbuh.

Membersihkan jus anda bermakna anda tidak mengambil nutrien yang mencukupi dan diet anda tidak seimbang. (Jelas sekali.) Tetapi protein, lemak, dan karbohidrat yang hilang itu bermaksud rambut, kuku, dan kulit anda tidak sihat. Dan itu hanya rasa malu.

gambar
diphy

5. Anda akan lebih sensitif terhadap suhu sejuk.

Kebanyakan orang melihat makanan panas seperti sup, stews, dan teh panas walaupun untuk membantu mengawal suhu badan apabila cuaca turun di bawah beku. Apabila ia keluar di luar, siapa yang mahu jus yang sejuk ditekan di atas perut pemanasan perut?

gambar
diphy

6. Anda tidak “menyiram” apa-apa “toksin.”

Anda mahu “detoks?” Nah, apa sebenarnya yang anda cuba tolak? Kebanyakan pesakit tidak tahu, kata Dr. James H. Grendell, ketua pemakanan di Hospital Winthrop-University di Mineola, N.Y. Dan walaupun mereka melakukannya, mereka tidak memerlukan cuka jus dan cuka sari apel untuk melakukannya. “Tubuh manusia direka dengan baik untuk menghilangkan buangan dan toksin, dan beberapa organ memainkan peranan,” katanya kepada New York Times. Pada dasarnya, tubuh anda boleh melakukan ini dengan sendirinya. Tidak perlu memberi diri anda cirit-birit selama seminggu.

Ikut Delish pada Instagram.

Loading...