8 Perkara Yang Tidak Menarik Anda Tidak Tahu Mengenai Telur

Siapa yang tidak suka telur? Rumah memasak post Boomerangs lama ditunggu-tunggu untuk meraikan penghirisan ke dalam harimau sempurna pertama mereka. Seluruh 30 penganut pesta memakan telur rebus paleo yang mesra. Michelin-starred chefs atas scrambles gaya Perancis sutera dengan kaviar dan chives segar. Pada tahun 2014, Michael Ruhlman meraih rhapsodic mengenai telur yang merendahkan untuk 256 muka surat dalam buku berjudul cerdiknya Telur.

Anda tahu bagaimana anda suka anda telur. Tapi inilah lapan perkara yang anda tidak tahu mengenai superstar masakan sepanjang hari ini.

gambar

Getty Images

1. Orang Amerika makan banyak telur.

Penggunaan telur Amerika mencapai anggaran 275 per kapita pada 2017, purata lebih daripada lima orang setiap minggu. (Memandangkan semua cara yang berbeza, anda boleh menyediakan telur, tidak kira banyak kegunaannya dalam penaik dan resipi lain, tidak menghairankan bahawa nombor itu menambah dengan cepat.)

2. Mereka pada dasarnya adalah makanan yang sempurna.

Sukar untuk bayangkan kita pernah menganggap telur apa-apa tetapi powerhouses berkhasiat (kita lihat anda, menakutkan kolesterol pada tahun 1980). Biji-bijian kecil ini dikemas dengan 6 gram protein (3 gram dalam putih, 3 gram dalam kuning kuning), lutein, dan zeaxanthin untuk penglihatan yang tajam, kolin untuk jangka hayat memori, dan lemak tak tepu yang sihat seperti asid lemak omega-3 untuk tip -Tokalan atas.

Dan satu telur (seperti pelbagai jarak percuma dari Telur Nellie) mempunyai hanya 70 kalori, yang bermakna anda mendapat manfaat tanpa menimbulkan risiko perut.

3. Hens meletakkan beratus-ratus telur setahun.

Siklus pembiakan Hens berlangsung sekitar satu hari, bermakna mereka meletakkan kira-kira satu telur dalam tempoh 24 jam. Purata hen akan meletakkan lebih daripada 500 telur dalam seumur hidup, kebanyakannya semasa tempoh dua tahun yang sibuk dalam kesuburannya.

Tetapi terdapat bayi-bayi keajaiban: Seorang lelaki berusia 17 tahun yang bernama Victoria mengejutkan pemiliknya pada tahun 2013 dengan meletakkan dua telur sempurna – buat kali pertama sejak Y2K!

4. Amerika menyejukkan telur – tetapi negara lain tidak.

Di luar Amerika Syarikat, telur disimpan pada suhu bilik. Jadi mengapa kita orang Amerika menyodok mereka di dalam peti sejuk? Kerana FDA memerintahkan semua pengeluar telur berskala besar mencuci telur mereka sebelum menjualnya untuk mengurangkan risiko terjadinya pencemaran salmonella.

Walau bagaimanapun, mencuci telur juga membilas kutikula nipis yang melindungi mereka dari bakteria lain yang lain yang masuk ke dalam kulit. Jadi telur Amerika mesti kekal disejukkan selepas itu untuk memastikan kesegaran. (Di Britain dan Kesatuan Eropah, ia sebenarnya menyalahi undang-undang untuk mencuci telur.)

Kabar baiknya: Setelah anda mendapatkan telur anda dari pasar raya, mereka akan menyimpan di dalam peti sejuk selama sebulan.

5. Warna Yolk adalah mengenai diet.

Warna kuning telur anda ditentukan oleh diet ayam yang meletakkannya. Yolks boleh berkisar warna dari kuning pucat hingga oren yang mendalam, bergantung kepada diet hen yang meletakkannya. Hens yang makan makanan kaya xanthophyll mempunyai warna yang paling sengit. Makanan yang kaya dengan jagung kuning atau makanan alfalfa menghasilkan kuning kuning sederhana, dan ayam pada diet yang mengandungi kebanyakannya gandum atau barli menghasilkan telur dengan kuning pucat.

6. Telur sepadan dengan ayam mereka.

Warna cangkang telur anda ditentukan oleh baka ayam yang menghasilkannya. Telur putih dibentangkan oleh baka seperti Leghorns, sementara telur coklat datang dari baka seperti Orpingtons. Malah ada seekor ayam yang dipanggil Olive Egger yang dibeli – anda meneka – telur berwarna zaitun.

7. Kehidupan mencari jalan.

Pernah menemui telur dengan dua kuning dalam kadbod anda? Awak bertuah! “Double-yolkers” dicipta apabila seekor ayam (biasanya seekor muda) mengungguli dua kali berturut-turut, dan hanya terdapat 1 dalam 1,000 peluang untuk mencari satu. Anda mungkin akan mendapati lebih daripada dua kuning – rekod sembilan dalam satu shell.

Sesetengah orang percaya bahawa dua orang yang berdarah adalah pertanda kesuburan. Kami hanya tahu bahawa mereka membuat benny brunchy yang lazat.

8. … tetapi bukan jenis kehidupan.

Tidak, anda tidak akan memecahkan telur dan menetas yang hidup. Agar kuning untuk menjadi anak ayam, telur perlu disenyawakan oleh ayam jantan. Telur yang anda temukan di kedai runcit tidak melihat apa-apa perniagaan lucu – jadi satu-satunya perkara yang anda akan dapati apabila anda membahagikan shell itu putih yang jelas dan kuning kuning yang cerah. Janjikan.

Ikuti Delish di Instagram.