Adakah McDonald’s Keep Its Coffee Berbahaya?

Tuntutan kopi panas sering ditertawakan sebagai skim bagi pengguna untuk membuat sedikit wang dari rantaian makanan segera megawatt seperti McDonald’s. Tetapi dua saman baru yang dipelopori oleh seorang peguam California mengambil isu ini dengan serius, mendakwa syarikat itu sengaja mengekalkan kopinya pada suhu yang berbahaya untuk bertahan lebih lama.

Di Fresno County, CA, peguam Butch Wagner mengatakan bahawa McDonald memilih untuk meletakkan pelanggannya berisiko untuk melecehkan dan, sebagai hasilnya, telah menyelamatkan lebih daripada $ 1 juta sehari di francais di seluruh negara. Keuntungan, Wagner mendakwa, datang dengan perbelanjaan para pengguna telah menjadi korban kebakaran kedua.

Penganalisis undang-undang Jeff Hammerschmidt memberitahu ABC 30, “Nampaknya McDonald’s telah membuat keputusan perniagaan untuk menjual kopi lebih panas untuk dapat menghasilkan lebih banyak keuntungan dan mereka terus mendapat keuntungan walaupun mereka membayar penempatan.”

Syarikat itu telah mengakui pada masa lalu untuk mengekalkan kopi segar pada hampir 180 darjah; Walau bagaimanapun, ABC 30 diuji kopi di mana plaintif mendakwa dibakar dan java mencatatkan pada hanya 153 darjah F. Untuk rujukan, ini dibandingkan dengan pejabat dan pembuat kopi di rumah, yang biasanya menyimpan kopi pada kira-kira 150 darjah F pada plat panas.

gambar
diphy

Burns yang disebabkan oleh kopi telah menjadi subjek tindakan undang-undang terhadap Starbucks dan Dunkin ‘Donuts. Tetapi beberapa yang paling terkenal telah dipertanggungjawabkan kepada McDonald’s. Pada tahun 1993, seorang wanita New Mexico memenangi samannya $ 3 juta terhadap Golden Arches selepas dia mengalami luka bakar ketiga. Dalam hal ini, hakim bahkan memanggil tingkah laku rantaian itu “sembrono, licik, dan sengaja.” Kemudian, 20 tahun kemudian, rantaian burger dipukul dengan yang lain-yang kemudian diselesaikan di mana plaintif mendakwa tudung kopinya jatuh kerana ia tidak dipasang dengan betul, menyebabkan luka bakar kedua.

Sudah tentu, semua ini membawa kita kepada soalan yang jelas: Pada titik apa yang menyalahkan (atau lebih baik lagi, tanggungjawab) jatuh di restoran dan bukan pada pelanggan? Anda akan fikir amaran “Awas! Kandungan mungkin sangat panas” timbul pada penutup kopi di seluruh negara akan melakukan trik sekarang.

Setakat ini, McDonald’s tidak memberi maklum balas untuk komen, tetapi tetap menantikan lebih banyak lagi.

Ikut Delish pada Instagram.

Loading...