Adakah Pembuat Air Sparkling Selamat Penggunaan?

Berita yang mengejutkan minggu ini bahawa krim cambuk boleh membunuh anda memberi kami jeda. Apa bekas dan peralatan bertekanan lain yang kita gunakan di dapur yang harus kita waspada?

Selepas sedikit menggali, kami mendapati bahawa kemalangan dan kecederaan yang berkaitan dengan CO2 lebih biasa daripada yang anda fikirkan. Dan jika anda mempunyai mesin karbon, anda harus berhati-hati menggunakannya. Seperti dispenser krim disebat, mesin seltzer (seperti Sodastream dan Drinkmate) memerlukan kartrij yang mengandungi karbon dioksida untuk menyuntik gelembung ke dalam air. Gas ini sangat bertekanan dan boleh menyebabkan kemalangan sekiranya tidak dibekalkan dengan betul.

Baru-baru ini, penulis buku komik Jim Starlin mengalami mesin Sodastream yang “meletupkan”, menghantarnya ke bilik kecemasan dengan mata hitam, tangan patah, dan beberapa lacerations. Imej yang dia hantar ke Facebook agak mengerikan (“ya, itulah darah saya di lantai” dia menulis).

Dalam kes ini adalah kurang jelas jika mesin itu berfungsi dengan tidak berfungsi, kartrij CO2 gagal, jika ralat pengguna memainkan peranan – atau bahkan semua di atas. Walau bagaimanapun, pada bulan Februari, jenama itu mengimbas semula 58,600 botol karbonnya yang dijual di A.S. dan Kanada, yang menyatakan terdapat risiko yang boleh dibebankan di bawah tekanan. Penyebab penarikan semula itu, menurut syarikat itu, adalah kecacatan pembuatan yang mempengaruhi sebahagian kecil daripada 13 juta botol yang dihasilkan setiap tahun.

Sebelum ini, pada tahun 2015, beberapa akaun mendakwa bahawa sama ada unsur karbon yang dikeluarkan dari mesin atau bahagian bawah botol air meletup, menyebabkan kerosakan kepada kedua-dua orang dan rumah mereka. Seorang wanita memberitahu pejabat peguam bahawa “unit meletup dan menghantar bahagian-bahagian logam dan plastik lebih dari 30 kaki dalam arah al.”

gambar

Nota-nota Sodastream di laman webnya bahawa ia “benar-benar” selamat untuk menggunakan mesinnya di rumah: “Silinder SodaStream dihasilkan untuk menuntut spesifikasi yang mengandungi banyak ciri keselamatan yang unik untuk melindungi pengguna. Silinder selamat di hampir mana-mana ketinggian (pelanggan kami di Swiss Alps boleh membuktikannya!) Dan dilengkapi dengan injap keselamatan yang tidak akan membebaskan gas secara tidak menyenangkan jika tekanan di dalam silinder naik di atas paras ambang. Sila jangan mendedahkan silinder anda kepada haba yang melampau (seperti perjalanan dalam batang kereta, atau betul-betul di sebelah oven, dapur atau perapian.) Sila lihat di atas untuk maklumat lanjut mengenai keselamatan silinder. “

Sudah tentu, terdapat banyak jenama di pasaran: Hamilton Beach, Drinkmate, KitchenAid, Soda Plus, iSoda, senarai berjalan. Memperkenalkan kartrij CO2 bertekanan berisiko tidak kira jenama mana yang anda pilih – walaupun anda menggunakan soda siput lama.

gambar

Oleh itu, ia masih sedikit tidak jelas sama ada semua ini bermakna dari segi membuat air yang berkilauan di rumah, tetapi yang boleh kita katakan ialah anda perlu mengambil langkah berjaga-jaga yang betul (baca semula arahan pengilang untuk mengesahkan bahawa anda memasang dan menggunakannya dengan betul, hanya gunakan CO2 berjenama yang bersesuaian, dan teliti menekankan elemen karbonasi dengan menghadapinya jauh dari anda) dan seltzer dengan selamat.

Ikut Delish pada Instagram.

Loading...