Alasan Yang Mengejutkan Anda Air yang Memasak Tidak Mungkin Baik untuk Anda

• Minum air berkilau yang meminum boleh membuat gigi anda lebih mudah terdedah kepada rongga, kata doktor gigi.

• Buih dan perisa membuat minuman lebih berasid, yang boleh menghancurkan enamel gigi anda.

• Tetapi minuman berkilauan kurang berasid daripada soda, jadi anda OK selama anda meminumnya secara sederhana.

Anda mungkin telah mengangkat ketagihan Coke dan Diet Coke anda untuk kebaikan kesihatan anda. Tetapi jika anda telah menukar pilihan anda ke air berperisa seperti La Croix, anda mungkin tidak membuat keputusan kesihatan yang baik, sama ada.

Rangkaian Makanan itu bercakap dengan Dr Edmond R. Hewlett, seorang jurucakap Persatuan Pergigian Amerika, dan dia berkata minum satu tan air berperisa mungkin menghancurkan enamel gigi anda. Walaupun tidak ada satu tan penyelidikan lagi mengenai kesan perasa air, minuman seperti ini berasid, seperti soda. Jadi perasa tambahan adalah berasid, dan minuman berasid boleh menyebabkan enamel gigi anda terhakis. Apabila enamel anda mengikis, yang menjadikan gigi anda lebih sensitif terhadap suhu dan lebih mudah terdedah kepada rongga, The Washington Post nota.

Mengikut Hari ini Pertunjukan, air berkarbonat, walaupun ia tidak bercita-cita, juga berasid kerana mulut anda mengubah gelembung karbon dioksida menjadi asid karbonik. Dan jika anda menambah limau atau limau ke air berkilau anda, itu menjadikannya lebih berasid. Tetapi kedua-dua perairan yang berkilauan dan berperisa tidak berasid seperti soda, jadi anda selamat untuk minum sedikit bahan, selagi ia bersesuaian.

Dr. Hewlett dinasihatkan untuk meminimumkan jumlah masa air berperisa menyentuh gigi anda. Ini bermakna ia selamat untuk chug daripada perlahan-lahan menghirup sepanjang hari, berpegang pada barangan semasa makan dan bukan tanpa makanan, dan jangan memegang air di mulut anda sebelum anda menelan. Dan tentu saja, pastikan anda minum air biasa, tanpa rasa sepanjang hari, setiap hari, untuk terus terhidrasi.

“Secara purata, orang yang sihat, berkarbonat, minuman tanpa gula tidak akan menjadi faktor penyebab rongga utama,” kata pakar pergigian Delaware, Andrew Swiatowicz Atlantik. “Sekiranya anda bimbang, anda boleh mencairkan air berkarbonat dengan air biasa, atau sekadar mengalir dengan air biasa selepas itu.”

Ikuti Delish di Instagram.

Loading...