Bagaimana Cara Menentukan Jika Salad Beras Beri Anda Keracunan Makanan

Walaupun kami sudah mengetahui bagaimana untuk berpakaian kedai runcit standard yang dibungkus salad dan juga membuat sayur-sayuran bertahan lebih lama, kami telah kehilangan untuk memastikan daun itu bebas daripada penyakit yang ditanggung oleh makanan. Tetapi kini satu kajian baru telah memberi sedikit gambaran mengenai satu tanda yang sangat jelas.

Menurut The Guardian, para penyelidik di University of Leicester di England mendapati bahawa jus yang dikeluarkan dari daun pecah daun salad, bayam, dan sayur-sayuran lain meningkatkan risiko bakteria salmonella 2,400 kali ganda. Bukan sahaja itu, daun-daun yang rosak dan jus mereka juga meningkatkan kemerosotan-atau berapa banyak kerosakan yang dapat dilakukan oleh bakteria-dan menjadikannya lebih mudah untuk menyebabkan salmonella.

Seorang penyelidik utama di Jabatan Jangkitan, Kekebalan dan Keradangan di universiti, Dr. Primrose Freestone, menjelaskan dalam kenyataan akhbar: “Jus ini juga membantu salmonella untuk melekat pada daun salad begitu kuat sehingga mencuci kuat tidak dapat menghapus bakteria, dan juga membolehkan patogen untuk dilampirkan ke bekas beg salad. ”

gambar

Pasukan ahli mikrobiologi juga mendapati bahawa salmonella boleh tumbuh pada suhu penyejukan yang lebih rendah (39.2 darjah) daripada yang dipercayai sebelumnya (41.3 darjah). Tambahan pula, walaupun disimpan di dalam peti sejuk, membuka beg salad membolehkan bakteria berkembang lebih cepat daripada yang dimeteraikan.

Jadi apa yang boleh anda lakukan? Pertama sekali, perhatikan berita itu dan pastikan tiada sayur-sayuran-terutama pelakunya, bayam-telah ditarik balik. Selain itu, pintar apabila anda berbelanja. Cari beg di mana daun masih utuh. Dan apabila anda membawa mereka ke rumah, gunakan segera. Jangan biarkan beg terbuka duduk di dalam peti sejuk terlalu lama atau ia mungkin mula menimbulkan beberapa penyakit yang tidak diingini.

Ikut Delish pada Instagram.

Loading...