Bagaimana Damn Delicious Menukar Blog Makanannya Ke A Empire Memasak

Chungah Rhee selalu fikir dia akan menjadi ahli epidemiologi. Sekurang-kurangnya, itu adalah rancangannya ketika dia menghadiri sekolah menengah di University of Southern California.

Kemudian Damn Delicious berlaku.

Dia memulakan laman web ini pada tahun 2011 sebagai hobi-akaun Tumblr di mana dia boleh menyiarkan foto-foto perkara yang dibakarnya-sebagai satu cara untuk mengambil fikirannya dari kelas biostatistiknya, tidak berniat mengubahnya menjadi tugas sepenuh masa . Terutama bukan perniagaan yang menggunakan lima orang, dengan buku masakan yang baru dikeluarkan (juga dipanggil Damn Delicious, BTW).

“Pinterest mengubah segala-galanya untuk saya,” kata Rhee. “Pada mulanya, saya tidak mempunyai nama domain saya sendiri, DamnDelicious.tumblr.com, dan beberapa orang mengikutinya, tetapi tidak sampai saya menyertai Pinterest bahawa laman web ini benar-benar mula berkembang.”

Pada masa itu, rangkaian sosial begitu baru yang anda perlu meminta jemputan untuk bergabung, yang dilakukan oleh Rhee, dan dengan cepat mendapati dirinya terobsesi dengan cara Pinterest yang didorong imej. Dia berpindah dari mengambil gambar dengan kamera titik dan menembak – “anda mesti melihat gambar lama saya! Mereka dahsyat,” dia menegaskan-untuk membeli Canon Rebel DSLR peringkat kemasukan. “Ia adalah yang paling murah yang saya dapat,” kata Rhee. “Saya berkata kepada diri sendiri, ‘oh, itu bukan hanya untuk makanan, saya akan mengambil gambar gaya hidup dan barangan lain.’ Saya terpaksa mewajarkan kos kepada diri saya sendiri. “

Lihat siaran ini di Instagram

Sarapan pagi di katil. Jelas sekali saya tidak pernah kembali ke sini lagi. �� #IAmCaesar # CP50

Satu jawatan yang dikongsi oleh Chungah Rhee (@damn_delicious) pada

Ketika gambarnya bertambah baik, Pinterest secara beransur-ansur menjadi sumber utama trafiknya. Orang telah menyematkan resipinya, yang mendorong mereka ke dalam makanan Pinterest kawan mereka, memperluaskan jangkauannya pada kadar yang merosot. Secara beransur-ansur, dia membeli domainnya sendiri, bergerak dari Tumblr ke WordPress. Damn Delicious kini membawa kira-kira 5.2 juta pengunjung sebulan, menurut SimilarWeb.

Pada ketika itu, laman web itu berhenti menjadi hobi, dan Rhee mula menjadi strategik. Sebaik sahaja dia menikmati penaik, hidangannya yang gurih adalah apa yang benar-benar bergema dengan orang-orang, jadi dia memusatkan jenamanya dengan cepat, makan malam yang mudah anda boleh memasak dalam masa 30 minit atau kurang. Dengan itu sebagai mantra bimbingannya, laman web itu mula terbentuk.

“Anda perlu memberi perhatian kepada trend, kerana jika anda tidak, siapa yang peduli dengan jawatan anda?” Rhee berkata. “Terdapat trend kale, trend satu pot, kini ia adalah trend pan, di mana segala sesuatu dibuat pada kuali lembar. Saya hanya pergi dengan aliran trend, dan meletakkan twist saya sendiri di atasnya.”

Di Dunia Makanan, Imej Semuanya.

Sebelum mengambil gambar hidangan, Rhee memulakan pemikiran yang serius tentang apa yang menarik minat orang kepada foto, kerana begitu banyak trafiknya datang dari orang yang mencari foto makanannya di Pinterest. “Pencahayaan sangat penting-selalu ada, selalu perkara No. 1,” katanya. Beliau memberi tumpuan kepada memastikan gambarnya cerah, tanpa silau yang terang kilat, seolah-olah anda makan hidangan al fresco pada hari yang cerah. Dalam erti kata lain, ia adalah lucah makanan sebagai melarikan diri.

Di luar pencahayaan, Rhee juga memberi perhatian kepada meja atau permukaan-makanan yang disajikan, dan bagaimana ia disajikan. “Saya tidak menyukai barangan plat,” katanya. “Saya menembak semua dalam lembaran pembakar atau kuali besi.”

Lihat siaran ini di Instagram

�������� Satu potong taco kemasan. Tidakkah Resipi akan datang minggu depan!

Satu jawatan yang dikongsi oleh Chungah Rhee (@damn_delicious) pada

Dia enggan menjadi Pin-geonholed.

Trafik Pinterest adalah penting untuk pertumbuhan Damn Delicious, tetapi dia tidak mahu bergantung kepadanya-tidak jika blognya akan menjadi perniagaan.

“Anda tidak mahu mempunyai telur anda dalam satu bakul,” jelas Rhee. “Anda mahu sumber lain, seperti Google SEO atau Facebook, supaya jika sesuatu turun, anda masih mempunyai jenama tersisa.”

Rhee mengajar dirinya tentang pengoptimuman enjin carian, jadi jawatannya akan lebih berkemungkinan muncul dalam hasil teratas apabila orang mencari idea resipi, dan terus memberi tumpuan untuk meningkatkan kemahiran penggayaan makanannya.

Akhirnya, wang yang dia buat melalui iklan, jawatan yang disokong dan perkembangan resipi mengatasi apa yang dia peroleh sebagai ahli epidemiologi (yang mempunyai gaji median $ 69,450, jika anda ingin tahu), dan dia memutuskan untuk memberi tumpuan kepada laman web sepenuh masa.

Lihat siaran ini di Instagram

Bebola daging Turki ayam belanda Sangat baik bahawa @nickhounslow melarikan diri dengan mereka. ����Recipe akan datang minggu depan!

Satu jawatan yang dikongsi oleh Chungah Rhee (@damn_delicious) pada

Dia Belajar Apa yang Mengasingkan Blog dari Jenama.

Sebagai blogger makanan, hari-hari Rhee tidak dibelanjakan dengan santai gambar-gambar apa saja yang dia kebetulan untuk makan siang pada petang itu. Dia menyimpan jadual yang ketat: Bangunkan, jawab e-mel, komen sederhana, kedai runcit, masak, gaya makanan, menembaknya, dan kemudian kerja di pos untuk hari berikutnya.

Sekarang dia mempunyai pasukan di belakangnya, fokusnya telah beralih ke beberapa arah-itu bukan semua menulis, memasak dan mengambil gambar. “Saya tidak banyak bekerja, tetapi sekarang saya mempunyai pasukan yang tersendiri,” kata Rhee. “Saya mempunyai stylists makanan, saya mempunyai videografer, pengurus operasi dan pengurus jenama, jadi saya mempunyai orang yang membantu saya.”

Ia membolehkannya mempelbagaikan kandungannya juga, berkembang ke dalam video masakan dan gaya hidup. Daripada memberi tumpuan kepada satu jawatan sehari, dia mengikat perkara: Terdapat satu hari seminggu untuk pucuk foto, di mana Rhee dan stylists makanan menembak lapan hidangan pada suatu masa; satu hari yang ditumpukan kepada memasak video, di mana mereka memfilmkan lima hidangan; dan hari untuk video gaya hidup, yang sering memaparkan Rhee dan pengurus jenamanya bersama-sama memasak, atau melakukan sesuatu di luar pejabat, untuk menunjukkan sampingan Damn Delicious di luar resipi.

Itulah rahsia terbesar kejayaan Rhee: Walaupun semua orang bertanya-tanya apa untuk makan malam, dia tertanya-tanya apa wilayah yang akan diambilnya seterusnya.

Ikut Delish pada Instagram.

Loading...