Berikut Kenapa Nanas Selalu Luka Lidah Anda

Nanas adalah salah satu buah yang paling sedap untuk dimakan. Pasti, lemon mungkin memukul mereka dalam kategori pahit dan tamar, tetapi nanas adalah penyebab lidah dan bibir yang hebat di mana-mana. Dan ada ribut media sosial tiba-tiba mengelilingi sebab mengapa. (Maaf penggemar HIMYM, ini adalah Insiden Nanas yang berbeza.)

Kerengsaan disebabkan oleh kombinasi enzim dalam nanas yang dipanggil bromelian, yang memecah protein dan pada dasarnya menyerang lidah, pipi, dan bibir anda pada sentuhan. Tetapi apabila anda mengunyah dan menelannya, kedua-dua air liur dan asid perut anda menyusul mereka. Jadi jika mulut anda sakit selepas makan nanas mentah, anda tidak bersendirian-ia berlaku kepada hampir semua orang. Berita baik ialah lidah anda membina semula protein dan asid amino, jadi tidak lama lagi.

gambar

GIPHY

Bukan rahsia lagi bahawa buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi enzim yang memecahkan protein, lemak, dan karbohidrat. Itulah salah satu sebab mengapa mereka begitu hebat buat kami. Sesetengah menghasilkan, bagaimanapun, mengandungi jumlah enzim yang lebih tinggi daripada purata, termasuk papaya, kiwi, anggur, buah ara, alpukat, tarikh, pisang, dan mangga. Maksud saya, itulah sebabnya lemon, nanas, dan sitrus lain digunakan sebagai tukang marin dan penawar daging: Mereka membagi kolagen dalam steak anda.

gambar

Tertanya-tanya mengapa fenomena ini tidak berlaku apabila anda memasak buah atau menambahnya kepada pencuci mulut nanas? Pemanasannya, memanggang, memanggang, membakarnya-semua kaedah tersebut menyebabkan tindak balas kimia yang menghilangkan enzim dan kami ditinggalkan dengan buah yang lebih manis dan manis.

Sekiranya anda masih tidak dapat merasai rasa sedih itu, rasa gatal, cuma bertukar menjadi mangkuk untuk minuman ringan, sorbet, atau yogurt. Boom. Masalah selesai.

Ikut Delish pada Instagram.

Loading...