Chef selebriti Mario Batali telah dituduh melakukan salah laku seksual

Chef selebriti Mario Batali telah dituduh melakukan salah laku seksual oleh beberapa wanita, menurut satu penyiasatan oleh pemakan tapak. Empat wanita berkata, Batali menyentuh mereka dengan tidak tepat dalam keadaan yang berlaku selama dua dekad.

Wanita yang menuduh Batali kekal tanpa nama kerana mereka takut membalas dendam, tetapi Eater menyokong cerita mereka dengan rakan-rakan, rakan sekerja atau ahli keluarga yang diberitahu tentang insiden itu, dan dari maklumat yang tersedia secara terbuka. Dua wanita berkata dia meraba-raba mereka di tempat kerja, dengan seorang yang mengatakan dia memaksa dia untuk melepaskannya untuk meninggalkan ruang terkurung, dan seorang lagi mengatakan dia akan berulang kali mengambilnya dari belakang. Dua yang lain mengatakan insiden berlaku pada acara industri; Seorang wanita berkata dia memeluknya dan meraih payudaranya di sebuah pesta, dan keempat berkata dia menggosok payudaranya setelah seseorang menumpahkan wain ke atas baju. Pemakan yang menjalankan berpuluh-puluh wawancara untuk cerita itu, juga melaporkan bahawa Batali terkenal kerana membuat komentar seksual yang tidak sesuai dan mengenai wanita.

Batali mengeluarkan kenyataan kepada Pemakan, dan dia tidak menafikan bersikap tidak sopan, mengatakan dia pergi “terlalu jauh” dan “tidak akan membuat kesalahan itu lagi.” “Saya memohon maaf kepada orang-orang yang saya kecewa dan menyakiti walaupun identiti kebanyakan individu yang disebut dalam cerita-cerita ini tidak pernah diturunkan kepada saya, sebahagian besar daripada tingkah laku yang diterangkan, sebenarnya, sesuai dengan cara saya bertindak,” katanya. “Tingkah laku itu salah dan tidak ada alasan, saya bertanggungjawab sepenuhnya dan amat menyesal atas apa-apa kesakitan, penghinaan atau ketidakselesaan yang saya telah menyebabkan rakan-rakan saya, pekerja, pelanggan, rakan dan keluarga saya.”

Jurucakap Kumpulan Batali & Bastianich Hospitality memberitahu Eater bahawa pada bulan Oktober ini, mereka menerima aduan rasmi pertama mereka mengenai Batali, dan dia ditegur dan diberitahu menjalani latihan. Syarikat itu, yang telah menjalani latihan gangguan seksual selama bertahun-tahun, kini akan mengupah firma penyiasatan di luar untuk pekerja yang ingin membuat aduan. “Tuan Batali dan kami telah bersetuju bahawa dia akan melangkah keluar dari operasi syarikat, termasuk restoran, dan telah melakukannya,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan. Batali akan kekal sebagai pemilik restorannya.

Pertunjukan ABC The Chew, di mana Batali adalah cohost, telah meminta beliau untuk mengetepikan semasa mereka mengkaji semula dakwaan itu. “Walaupun kita tidak menyedari apa-apa jenis tingkah laku yang tidak sesuai yang melibatkannya dan sesiapa yang terlibat dengan pertunjukan itu, kita akan segera menangani apa-apa pelanggaran yang dikatakan melanggar tingkah laku kita,” kata rangkaian itu dalam satu kenyataan.

Rakan-rakannya di dunia makanan telah menimbang di media sosial:

Loading...