Cocktail Semua Orang Takut Dengan Tahun Anda Telah Lahir

gambar

Adakah kegemaran anda atau yang paling kamu benci?

gambar

1920: Negroni

Boleh dikatakan salah satu aperitif yang paling terkenal, klasik ini dicipta oleh Count Camilo Negroni, yang ingin menambah tendangan tambahan (a.k.a gin) ke koktail tradisional Amerika.

gambar

1925: Singapore Sling

Berikutan kegilaan palsu-Polynesia Tahun 1920-an, koktail ini diilhamkan oleh “Timur eksotik” terdiri daripada gin, grenadine, brendi ceri, dan campuran masam.

gambar

1930: Bloody Mary

Kembali pada hari itu, ramuan jus separuh-tomato separuh-tomato itu adalah pilihan pagi yang biasa. Dan tujuannya masih dinaikkan pada hujung minggu di mana-mana.

gambar

1933: Bahasa Perancis 75

Peningkatan ini kepada segelas champagne standard yang pertama kali dicipta semasa Perang Dunia I, tetapi menjadi sangat popular sekali Larangan dimansuhkan pada tahun 1933, apabila semua orang ingin meraikan dengan segelas bergelembung.

gambar

1940: Daiquiri

Rasional masa perang membuat minuman keras yang paling sukar untuk dikunjungi, tetapi ramuan tetap berterima kasih kepada dasar Baik Neighbor Presiden Roosevelt, yang menggalakkan perdagangan dengan Amerika Latin, Cuba dan Caribbean. Apa yang kita ketahui sebagai menghirup tepung strawberi yang beku, hari ini, adalah minuman ringan limau yang mudah dan super semasa Perang Dunia II.

gambar

1950: Black Russian

Diciptakan oleh bartender di Brussels, kombinasi vodka-Kahlua ini pertama kali disampaikan kepada Sosialis Amerika Perle Mesta, yang berkhidmat sebagai duta ke Luxembourg pada masa itu.

gambar

1955: Vodka Martini

Kemudahan dan perkembangan yang berterusan, pengilangan gin menyebabkan kenaikan martini semasa larangan, tetapi ia mengambil identiti baru dan mendapat populariti yang besar pada tahun 1950-an, ketika A.S. mula mengimport vodka dari Rusia.

gambar

1960: Whisky Sour

Bar abad pertengahan dikuasai sepenuhnya oleh wiski. The Old Fashioned dan Manhattan adalah pilihan utama, tetapi sourish wiski adalah minuman parti utama-terutamanya kerana campuran asam adalah seperti ruji pada masa itu.

gambar

1963: Tom Collins

Dicipta oleh para bartender sebagai penghinaan kepada seorang lelaki yang telah mengetepikan nama-nama beratus-ratus orang New York, minuman manis dan manis ini menjadi penghilang dahaga.

gambar

1967: Mai Tai

Tidak lama selepas kegilaan tiki mengambil alih California, gabungan buah anggur rum, curacao, orgeat, dan jus kapur ini membantu mengangkut orang Amerika ke pulau yang jauh.

gambar

1970: Harvey Wallbanger

Dalam era yang dikuasai oleh semangat jernih seperti vodka, minuman keras Itali bernama Galliano membuat debutnya di negeri ini dalam minuman jus oren ini.

gambar

1973: Tequila Sunrise

Ternyata Rolling Stones minum begitu banyak bayi-bayi ini yang dilansir oleh Mick Jagger. Pelancaran 1972 mereka dipanggil “kokain dan tur Tequila Sunrise.” Selepas itu, ia menjadi sangat popular sehingga The Eagles menulis lagu yang didedikasikan untuk minuman itu.

gambar

1980: Piña Colada

Kebudayaan koktel menjadi aliran utama, semakin banyak dipengaruhi oleh budaya pop. Jadi hanya masuk akal bahawa pertunjukan 1980-an Naib Presiden Miami dan lagu “Do You Like Piña Coladas?” melonjak Piña Colada ke ketinggian yang sangat besar.

gambar

1983: Margarita

Pembuat sugary benar-benar mengambil alih ’80-an, dan margs mudah untuk mencambuk dengan campuran botol dan pukulan tequila yang murah. Popularitinya juga mencetuskan kebangkitan semula keseluruhan dalam koktel Mexico semasa dekad ini.

gambar

1986: Wain Cooler

Penyejuk wain, yang juga dikenali sebagai spritzers, adalah No 1 dengan peminum pada akhir 1980-an-terutama selepas versi botol membuat jalan ke kedai runcit dan celebs seperti Bruce Willis dipasang Seagrama.

gambar

1990: Boozy Milkshakes

Tidak hairanlah ’90-an bayi masih mempunyai pertalian untuk nostalgia. Dekad ini adalah mengenai halangan zaman kanak-kanak Gen X dalam budaya dan makanan pop, sememangnya tidak terkecuali. Pada tahun 1990, milkshake boozy muncul, semangat berkemahiran seperti Kahlua, Crème de Cacao, dan bourbon dengan scoops kegemaran kipas.

gambar

1992: Teh Iced Long Island

Dimuatkan dengan minuman keras, Long Island dinamakan untuk rantau New York yang dicampur kembali pada tahun 1976. Tetapi ia tidak memasuki perdana sehingga tahun 1990-an, apabila orang memutuskan untuk membuang keseronokan, minuman enak yang penuh sesak menumbuk.

gambar

1994: Bellini

Walaupun koktail wain yang menyegarkan ini pada asalnya dicipta pada tahun 1940-an, popularitinya melonjak dengan kebangkitan budaya makan tengah hari. Pure peach puree dan Prosecco bergelora membuat minuman merah jambu yang sempurna untuk dipasangkan dengan sebarang hidangan pagi.

gambar

1996: Kereta Kabel

Varian ini pada 1920-an kereta sisi tradisional telah dipertimbangkan pada 1996 oleh mixologist legenda Tony Abou-Ganim dan mengandungi hanya tiga bahan:
rempah rum, curaçao jeruk dan masam lebah buatan sendiri. Ia menjadi panas sekali apabila dia memperkenalkannya kepada orang ramai di Las Vegas.

gambar

1998: White Russian

Campuran Kahlua, vodka, dan krim ini telah wujud selama lebih dari 50 tahun, tetapi ia terganggu dengan reputasi “minuman pencuci mulut girly.” (Yeah, kita juga bertukar mata.) Tetapi ketika filem Cohen Brothers 1998 The Big LebowskSaya memukul bioskop, koktel dan filem kedua-duanya menjadi klasik kultus.

gambar

1999: Cosmopolitan

Tidak hairanlah bahawa kemasyhuran minuman ini sepenuhnya berkat kepada Sex and the City, yang bermula pada tahun 1998. Sebagai cuti untuk Carrie Bradshaw dan geng gadisnya, ia menjadi hit segera di bar di seluruh negara.

gambar

2000: Vodka Red Bull

Kembali sebelum sesiapa tahu mengenai kesan sampingan campuran ini-aka awal tahun 2000-an, ini adalah ramuan yang paling jenius untuk menyalakan malam di bandar.

Loading...