Costco Chicken Salad Telah Dihubungkan Kepada Penyakit Salmonella

Kurang dari setahun selepas Costco menarik salad ayam popularnya dari rak untuk pelanggan yang sakit di empat negeri dengan e. coli, rantai sekali lagi mengingati produk terlaris. Berita Keselamatan Makanan melaporkan bahawa pengisian sandwic yang telah dibuat sebelum ini telah dikaitkan dengan salmonella dan menyebabkan penyakit.

Lebih dari sebulan selepas salad ayam rotisserie dijual, ia telah mendorong Perkhidmatan Pemeriksaan Keselamatan Makanan (FSIS) U.S.D.A untuk mengeluarkan amaran orang ramai mengenai produk tersebut. Nampaknya salad yang tercemar hanya dijual dari satu kedai di Lynnwood, WA antara 26 Ogos dan 2 September.

“Penyiasatan Traceback menunjukkan bahawa tiga daripada kes pesakit ini memakan salad ayam rotisserie” amaran kesihatan awam memberi amaran. Walau bagaimanapun, tiada ujian langsung pada produk yang telah diuji positif untuk ketegangan salmonella yang membuat orang sakit. Tetapi kedua-dua syarikat dan USDA mengeluarkan penarikan “daripada banyaknya hati-hati” dan menekankan bahawa pelanggan tidak boleh menggunakan salad ayam rotisserie ini tetapi sebaliknya untuk membuangnya atau mengembalikannya ke kedai.

Ini kerana salmonella boleh menyebabkan cirit-birit, kekejangan abdomen, dan demam dalam masa 12 hingga 72 jam selepas memakan produk yang tercemar. Penyakit biasanya berlangsung 4 hingga 7 hari dan kebanyakan orang sembuh tanpa rawatan; Walau bagaimanapun, kadang-kadang cirit-birit boleh menjadi begitu teruk sehingga pesakit perlu dimasukkan ke hospital. Orang dewasa yang lebih tua, bayi, dan sesiapa sahaja yang mempunyai sistem imun yang lemah sangat berisiko untuk penyakit yang lebih teruk.

Ikuti Delish pada Instagram.