[Dikemaskini] Mengimbas Semula Buluh Besar untuk Kedai Tumbuh Utama di A.S.

UPDATE: 8 Disember 2015 jam 4:12 pagi.

Menurut laporan baru dari Food and Drug Administration (FDA) dan Centers for Disease Control (CDC), E. coli sebenarnya, tidak penyebab penyakit seperti yang diyakini sebelumnya. Selepas analisis makmal, kedua-dua FDA dan CDC telah mengesahkan bahawa bakteria berbahaya tidak hadir dalam campuran seledri yang dicemari dari Taylor Farms Pacific.

Perubahan dalam maklumat berlaku selepas jabatan kesihatan negeri Montana membuat kesimpulan awal bahawa sayur-sayuran yang tercemar diuji positif untuk E. coli. Ini disebabkan oleh ujian tindak balas rantai polimerase (PCR), yang digunakan untuk mengesan DNA bakteria dengan cepat dalam makanan yang berpotensi berbahaya. Tetapi siasatan lanjut mendapati bakteria lain mungkin hadir.

Kerana E. coli tidak secara rasmi akar masalahnya, siasatan FDA akan berterusan sehingga ramuan yang bertanggungjawab terhadap penyakit tersebut dijumpai. Dalam satu kenyataan di laman webnya, FDA menekankan bahawa ia bergerak pantas untuk menyiasat isu itu dan mencegah orang lain daripada menjadi sakit. “Kami menyedari bahawa orang akan bimbang tentang penyakit-penyakit ini, dan kami akan terus memberikan maklumat terkini dan nasihat,” kata kenyataan itu.

POS ORIGINAL: 2 Disember 2015 pada 10:29 a.m.

Selepas Costco terkena gelombang penyakit E.coli di tujuh negeri kerana salad ayamnya, pasar raya menjejaki sumber: saderi. Sekarang Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) mengimbas semula saderi yang telah dihantar ke senarai panjang rantaian kedai runcit kebangsaan di lebih daripada sedozen negeri.

Bakteria berbahaya didapati di saderi yang berasal dari Taylor Farms Pacific di Tracy, CA, yang membekalkan kedai seperti Safeway, 7-Eleven, Walmart, Sam’s Club, Target, dan Starbucks. (Ini berkemungkinan mengapa rantaian kopi hanya mengimbas semula turki panini.) ABC News melaporkan bahawa ini menjejaskan lebih daripada 155,000 produk, jadi berhati-hati.

Di samping itu, Pusat Kawalan Penyakit (CDC) memberi amaran bahawa ketegangan E.coli ini sangat berbahaya kerana ia boleh membawa kepada kegagalan buah pinggang, yang mengancam nyawa. Oleh itu, anda perlu mengambil serius dan mengelakkan sayuran hijau untuk seketika. Untuk langkah berjaga-jaga tambahan, lihat senarai lengkap kedai di bawah penarikan semula di laman web FDA.

gambar

Sehingga kini, 19 orang di enam negeri telah dijangkiti E.coli di California, Colorado, Missouri, Montana, Utah, Virginia, dan Washington. Daripada jumlah tersebut, lima orang telah dimasukkan ke hospital dan dua orang telah mengalami sindrom uremik hemolitik, sejenis kegagalan buah pinggang; namun tiada kematian telah dilaporkan.

Gejala E.coli termasuk cirit-birit, kekejangan perut, loya, dan muntah-muntah. Tempoh inkubasi untuk bakteria adalah tiga hingga tujuh hari dari masa pendedahan, jadi jika anda merasa sakit dalam seminggu, pegawai kesihatan meminta anda untuk melawat doktor.

Ikuti Delish di Instagram.