Hospital Tuntutan Wanita Menembak Susu Susu Ibu

NEW HAVEN, Conn. –

Seorang wanita Connecticut yang dipecat dari pekerjaannya di Hospital Yale New Haven mendakwa dia dibebaskan kerana dia bersikeras untuk memompa susu ibu di pejabatnya.

Jill Grewcock, yang bekerja sebagai pengurus klinikal, telah menggugat perbadanan induk hospital untuk penamatan salah. Di samping itu, Grewcock mendakwa Pindaan Pertama dan hak kebebasan peribadinya negeri dilanggar.

Walaupun hospital itu mendakwa Grewcock telah ditamatkan kerana dia melanggar undang-undang privasi perubatan persekutuan, aduan Grewcock, yang difailkan di Mahkamah Tinggi negeri, terperinci corak didakwa gangguan kerana dia percaya dia perlu menghantar susu di pejabatnya untuk memenuhi tugasnya. Samannya juga mendakwa bahawa penyelia rumah sakit memberikan maklumat yang salah pada percubaan persekutuan dan tuduhan pelanggaran privasi perubatan tidak sah.

Grewcock, 37, kehilangan tuntutan mahkamah persekutuannya, yang menuduh Yale New Haven Health Services diskriminasi seks. Seorang juri memutuskan untuk memihak kepada syarikat penjagaan kesihatan itu pada 9 Mac. Dia memfailkan guaman keduanya di mahkamah negeri pada 22 Mac yang mendakwa penamatan salah, sebahagiannya berasaskan kesaksian yang diberikan dalam perbicaraan persekutuan bahawa dia mendakwa palsu.

“Ini termasuk tuduhan tentang apa yang berlaku di percubaan persekutuan,” kata peguam Grewcock, Daniel Kryzanski dari Stratford,.

“(Tuduhan-tuduhan itu termasuk) kenyataan yang dibuat oleh pekerja hospital yang … pada pendapat kami, adalah melanggar undang-undang,” katanya..

Grewcock bekerja di Hospital Yale New Haven dari Februari 2011 sehingga dia dipecat pada 10 April 2015, mengikut tuntutannya.

Jurucakap Kesihatan Yale New Haven menghantar komen, berkata, “Hospital Yale New Haven yakin bahawa Mahkamah Negeri akan mengesahkan keputusan juri Mahkamah Persekutuan memihak kepada hospital. Kami tidak percaya bahawa tuntutan ini mempunyai merit dan akan terus mempertahankannya dengan tegas. “

Aduan Grewcock menyatakan: “Di kedudukannya sebagai pengurus klinikal, dia bertanggungjawab untuk mengawasi semua kemasukan pesakit, pelepasan dan pemindahan aktiviti dari semua tempat kemasukan semasa memantau kapasiti pada masa ini dan secara prospektif. pada notis minit sekiranya berlaku kecemasan, “” mempunyai akses kepada semua fail pesakit untuk memantau apa yang berlaku di hospital “dan” untuk mengakses beratus-ratus fail pesakit dalam satu peralihan. “

Selepas Grewcock pulang dari cuti bersalin pada 16 Disember 2013, “dia memompa susu ibu di pejabatnya tanpa insiden dan dengan persetujuan semua orang di kawasan kerjanya” selama setahun, tuntutan itu, tetapi kemudian penyelianya, Peggy Beley, memerlukannya untuk menggunakan bilik penyusuan hospital selepas rakan sekerja mula menyatakan tentang susu ekspres Grewcock.

Grewcock berkata selepas pertengkaran dengan rakan sekerja, Piper Brien, Grewcock cuba mengemukakan keluhan dengan David Wurcel, yang disenaraikan di laman web hospital sebagai wakil presiden untuk perkhidmatan perniagaan korporat. Dia memberitahu Grewcock dia tidak mempercayai aduannya “berjumlah” dengan keluhan, tetapi, aduan menyatakan, dia kemudian mengakui bahawa dia tidak akrab dengan dasar keluhan hospital.

“Dia seorang pegawai rungutan tetapi dia tidak membaca dasar rungutan itu,” kata Kryzanski.

Grewcock menentang penggunaan bilik laktasi kerana ia mengambil alih tugasnya terlalu lama dan sebaliknya menggunakan tandas, tetapi Brien “meletup di [dan] berkata ‘anda tidak boleh berbuat demikian di sini.’ Plaintif malu dan dihina.” Pada masa yang sama, Beley menjerit kepadanya untuk keluar dari tandas, keadaan guamannya.

Saman itu berterusan bahawa pada bulan Mac 2015, doktor Grewcock menulis surat kepada Patricia Burke meminta agar Grewcock dibenarkan untuk mengekspresikan susu di pejabatnya, yang “memimpin [] untuk permusuhan lebih lanjut di pihak Puan Burke ke arah plaintif.” Burke disenaraikan sebagai naib presiden sumber manusia di laman web hospital.

Aduan itu berterusan: “Pada 24 Mac 2015, saudara penyelia plaintif dimasukkan ke Jabatan Kecemasan. Plaintif mengakses fail individu ini selama 18 saat semasa menjalankan tugas biasa yang termasuk pemantauan kemasukan baru ke hospital. “

Walaupun tanggungjawab Grewcock untuk kemasukan pesakit dan hakikat bahawa terdapat tiga pesakit dengan nama yang sama dengan saudara penyelia, Beley menuduh Grewcock dari pelanggaran Tahap II tentang Undang-Undang Portabiliti dan Kemakmuran Insurans Kesihatan 1996, yang melindungi privasi maklumat perubatan. Selepas pertemuan dengan Beley dan Burke, Grewcock dipecat kerana pelanggaran HIPAA yang dikatakan, dia menuntut.

Grewcock memfailkan rungutan atas penamatannya, tetapi Wurcel didakwa meminta Beley dan Burke tanggungjawab Grewcock dan didakwa diberi “maklumat palsu”, menurut aduan itu.

Kryzanski berkata beliau dan pelanggannya berpendapat bahawa alasan penembakannya “bukanlah pelanggaran HIPAA, tetapi dia mencetuskan kontroversi dengan … orang di hospital.”

Grewcock telah memfailkan aduan diskriminasi seks dengan Suruhanjaya mengenai Hak Asasi Manusia dan Peluang, dan Burke memfailkan afidavit sebagai tindak balas “yang termasuk tuduhan bahawa plaintif telah berada dalam fail pesakit selama 18 minit dalam usaha untuk menyesatkan CHRO mengenai apa yang telah berlaku, “tegasnya. “Puan. Burke kemudiannya mengakui bahawa dia telah menyedari bahawa ketika dia menulis afidavit, plaintif hanya berada dalam fail selama 18 saat tetapi tuduhan 18 minit itu mestilah ‘kesalahan perkeranian’.

“Dalam afidavit, Puan Burke juga menuduh plaintif mempunyai ‘keghairahan’ untuk mengepam susu ibu,” tuntutan guaman.

Tuntutan itu mendakwa bahawa Beley salah menyalahkan bahawa Grewcock telah melanggar undang-undang privasi perubatan dan bahawa Burke secara palsu memberitahu CHRO dan juri sidang persekutuan bahawa [Grewcock] mempunyai fail pesakit dibuka selama 18 minit. Kenyataan “Beley, Burke dan Wurcel” bahawa plaintif ditamatkan untuk pelanggaran HIPAA adalah palsu, fitnah dan fitnah dan dengan sengaja dibuat, “negara aduan.

“Ada pernyataan yang dibuat yang menghina Jill sebagai tindak balas terhadap aduan hak asasi manusia” sebelum CHRO, kata Kryzanski.

Pentadbir hospital itu didakwa menyebabkan “kecemasan emosi yang teruk dan kemudaratan badan termasuk tidur tanpa tidur, kehilangan selera makan dan kemurungan … kehilangan hubungan perkahwinan, perselisihan keluarga, penghinaan, kehilangan tujuan, kehilangan harga diri dan kehilangan kesenangan hidup,” menurut tuntutan mahkamah.

Pada bulan Disember 2015, Yale New Haven Hospital “melaksanakan dasar bertulis yang menyokong pemberian susu ibu,” mengikut saman itu. Dia mendakwa bahawa, di antara lain pelanggaran undang-undang negeri, hospital melanggar undang-undang yang membenarkan penyusuan payudara di tempat kerja. Undang-undang tersebut menyatakan, “Seorang majikan hendaklah membuat usaha yang munasabah untuk menyediakan bilik atau lokasi lain, berdekatan dengan kawasan kerja, selain daripada gerai tandas, di mana pekerja boleh menyatakan susunya secara peribadi.”

Grewcock juga mendakwa dia dipecat kerana melaksanakan haknya di bawah Pindaan Pertama dan perlembagaan negeri “dalam menegaskan haknya untuk mengepam susu ibu di pejabatnya.” Kryzanski berkata Grewcock “menyuarakan pendapatnya bahawa ia adalah berbahaya untuk pam susu di bilik menyusu “Kerana dia” tidak dapat dihubungi jika terdapat kecemasan. … Berhubung dengan Pindaan Pertama, salah satu hujah utama adalah bahawa dia menyuarakan pendapatnya mengenai keselamatan pesakit. “

Aduannya menyatakan bahawa “memompa susu ibu di tempat kerja bukanlah masalah peribadi semata-mata tetapi kebimbangan yang menjejaskan seluruh tempat kerja dan orang ramai.”

“Jelas sekali dia berasa kuat tentang apa yang berlaku, jika tidak, dia tidak akan meneruskan, walaupun apa yang berlaku,” kata Kryzanski. “Sekiranya kita boleh mendapat sekurang-kurangnya satu tuntutan di hadapan hakim atau juri, maka kita akan melakukannya.”

Ikuti Delish di Instagram.

Loading...