Inilah Yang Pertama Yang Pernah Lihat Di dalam Kilang Skittles

Walaupun anda telah makan Skittles kira-kira 328,943,274 kali dalam hidup anda, anda mungkin tidak pernah memikirkan apa sebenarnya yang dibuat. Nasib baik untuk anda, Delish baru-baru ini telah diberikan lawatan pertama di dalam ruang perasa Yorkville, Illinois, kilang dan belajar beberapa perkara gila tentang proses membuat Skittles.

Adakah anda tahu, contohnya, di dalam Konfeksium Marikh Wrigley, pekerja memanggil teknik di sebalik membuat gula-gula “[membuat] pelangi?” Itu kepingan gula-gula individu yang dipanggil “kacang merah?” Di bawah, beberapa perkara lagi yang anda telah mungkin tidak pernah diketahui tentang favs anda.

Setiap rasa Skittles mempunyai proses pembuatan rasa sendiri.

Ini bermakna resipi untuk Skittles strawberi adalah sangat berbeza daripada Skittles anggur dari epal hijau, dan lain-lain. Terdapat keseluruhan pasukan penyelidikan dan pembangunan yang membawa rasa ini untuk hidup.

Rasa tidak ada hubungannya dengan warna.

Percaya atau tidak, rasa yang berbeza yang anda rasai dari setiap Skittle yang anda makan bukanlah dari cangkang berwarna gila, tetapi dari proses perisa rahsia yang berlaku sebelum ini mereka lacquered. Jadi, ya, Skittles menjalani kehidupan yang ringkas dan tidak berwarna sebelum menjadi apa yang biasa anda lihat dan makan. Ia mengambil masa mana saja dari 4-6 jam untuk menambah warna ke gula-gula.

Candy tanpa warna, dikenali sebagai “lentil.”

Di dunia Marikh, permen berwarna tidak wujud untuk memastikan bahawa setiap rasa benar-benar, benar-benar berdiri sendiri. Sekiranya anda dapat merasakan Skittle tanpa warna dan tahu di dalam hati dan jiwa anda bahawa ia adalah rasa lemon, orang baik di Skittles telah melakukan pekerjaan mereka. Mereka dipanggil lentil kerana mereka berbentuk seperti mereka, BTW!

Mereka akan menjalankan ujian rasa untuk memastikan ini.

Ujian rasa berlaku seperti yang dilihat dalam video di atas: di dalam bilik berwarna merah, terang dengan beberapa pasang kacang merah.

“Jika anda pernah makan Skittles sebelum dan melihat warna lentil anggur, anda mungkin mempunyai idea tentang apa yang akan dirasai olehnya kerana pendedahan dan pengalaman terdahulu anda,” jelas Skittles. “Dengan menghilangkan warna ‘lentil’ dalam senaman yang disesuaikan ini, kita menjadikannya lebih sukar bagi seseorang untuk merangkul apa yang ada pada rasa sebelum rasa itu.”

Tidak semua orang dapat membezakan perisa dengan serta-merta tanpa pewarna, tetapi kebanyakannya dapat mengecilkan rasa yang berbeza dari satu sama lain.

Setiap warna dihasilkan secara individu.

Sebaik sahaja mereka telah dibuat, rasa bercampur-campur pada sabuk pengadun (yang juga boleh dilihat dalam video di atas). Itu akan memastikan anda mendapat grape-to-lemon-ke-hijau yang baik dari epal ke jeruk-ke-stroberi (atau apa saja rasa datang dalam pek yang anda pilih) dalam setiap hidangan. Tidak ada sains yang tepat untuk berapa banyak rasa setiap berakhir dalam setiap pek, walaupun. Skittles berkata terdapat 371,292 campuran kombo berpotensi dalam setiap beg tunggal.

Oh, dan sekalipun ada banyak pakej Skittles yang menyeronokkan untuk dipilih, flavs asli itu tetap menjadi yang paling popular.

gambar
Alexandra Folino

PRE-ORDER NOW Buku masakan Delish, barnesandnoble.com