Kenapa Anda Harus Membeli Ayam Air-Ayam

Kali berikutnya anda membeli-belah runcit dan perhatikan burung berlabel “ayam sejuk-dingin,” anda mungkin mahu ambil perhatian. Proses ini dikatakan membuat ayam lebih beraroma dan kurang terdedah kepada penyakit makanan seperti salmonella, dan pemproses ayam mula menangkap.

Walaupun proses penyejukan udara telah biasa di U.K selama beberapa dekad, ia mula digunakan lebih kerap di Amerika Syarikat, Whole Foods berkata. Pertama, inilah maksudnya: Untuk mematuhi piawaian USDA, ayam perlu dibekukan ke bawah 40 ° F dalam tempoh empat jam selepas dibunuh. Untuk berbuat demikian, ayam biasanya air-dingin, bermakna mereka terendam dalam air sejuk ais. Ini menyejukkan mereka dengan pantas, tetapi juga bermakna air yang berlebihan meresap ke dalam kulit mereka, menyiram jus semulajadi burung.

Dengan pemanasan udara, walaupun, burung bergerak melalui dewan terkawal suhu di mana udara yang disucikan diletupkan kepada mereka sehingga tiga jam, Whole Foods menerangkan. Semasa proses ini, ayam sebenarnya kehilangan sedikit air, yang seterusnya menjadikan ayam panggang yang lebih segar.

Selain dari rasa, ayam sejuk dingin datang dengan kurang risiko pencemaran silang, kerana burung tidak semua terapung dalam satu tong air. Ia juga mengurangkan penggunaan air, menjadikannya pilihan alam sekitar yang lebih baik. Memandangkan penyejukan udara mengambil masa yang lebih lama, ayam yang diproses dengan cara ini biasanya mempunyai tanda harga yang lebih tinggi; Walau bagaimanapun, anda mendapat lebih banyak dan ayam berkualiti lebih baik daripada itu.

Ramai kedai runcit utama membawa ayam sejuk-dingin, termasuk Whole Foods, Costco, dan Publix. Dan jika ia tidak dilabelkan sebagai udara sejuk, anda boleh dengan mudah menganggap ia telah sejuk.

Ikuti Delish pada Instagram.

Muat turun Delish aplikasi.

h / t The Kitchn