Kupon Starbucks Palsu untuk Orang Warna Surface Online Berikutan Kontroversi Racial-Bias

Penipu Internet telah mencipta kupon Starbucks palsu yang menawarkan orang minum satu minuman percuma berikutan penangkapan dua lelaki kulit hitam di kedai Philadelphia minggu lepas.

Menurut BuzzFeed News, satu kupon berasal dari benang di forum di 4chan dan menawarkan satu minuman percuma pelbagai untuk “orang warna sahaja”.

“Kami minta maaf, kami tahu kami boleh melakukan yang lebih baik,” permintaan maaf yang fiksyen dari syarikat itu dibaca. “Starbucks menghargai semua orang warna, dan kami sedang berusaha untuk latihan kepekaan pekerja. Dialog terbaik bermula dari secawan kopi, dan kami ingin membelikan anda.”

Kupon kedua muncul di Twitter untuk orang-orang “warisan Afrika-Amerika.”

Walau bagaimanapun, jurucakap Starbucks memberitahu BuzzFeed News bahawa kupon itu tidak sah dan tidak boleh digunakan di mana-mana kedai mereka. “Ini benar-benar palsu dan tidak sepadan dengan Starbucks,” kata wakil itu.

Kenyataan palsu dari Ketua Pegawai Eksekutif Starbucks juga membuat pusingan dalam talian. Dalam surat itu, Kevin Johnson dipetik sebagai berkata bahawa satu tipuan yang menawarkan satu minuman percuma kepada orang-orang berwarna adalah kerja “troll Internet Rusia,” tetapi menambah bahawa kerana “gunung umpan balik positif mengenai media sosial,” dia telah memutuskan untuk membuat penipuan menjadi realiti.

Menurut kupon buatan ini, dari 19 hingga 26 April, semua pelanggan Starbucks, tanpa mengira kaum, boleh membeli satu minuman percuma dan mendapatkan 50% daripada semua barangan makanan. Seorang wakil untuk syarikat mengesahkan kepada NBC News, “Ini juga benar-benar palsu dan sama sekali tidak berkaitan dengan Starbucks.”

Pada hakikatnya, Starbucks sebenarnya membuat perubahan selepas menghadapi kritikan berat kerana kecenderungan perkauman. Pada 12 April, Rashon Nelson dan Donte Robinson melawat kedai kopi tempatan untuk mesyuarat perniagaan, tetapi dalam beberapa minit telah ditangkap kerana menceroboh, yang banyak pengkritik mengatakan hanya kerana warna kulit mereka. Mereka dibebaskan awal pagi Jumaat selepas menghabiskan masa lapan jam di penjara, dan rakaman insiden itu segera muncul dalam talian.

“Pada masa itu, saya cuba memproses apa yang sedang berlaku, kerana ia tidak menyentuh saya bahawa ia adalah benar sehingga saya dikunci dua kali dan tangan saya di belakang saya,” kata Robinson. Selamat pagi Amerika. “Saya mahu memastikan keadaan ini tidak berlaku lagi.”

Rantaian kopi global merancang untuk menutup kedai-kedai A.S. selama beberapa jam pada satu hari pada Mei untuk menjalankan latihan perkauman kaum kepada hampir 175,000 pekerja, syarikat itu mengumumkan Selasa.

Pada 14 April, Starbucks mengeluarkan permintaan maaf rasmi mengenai kejadian itu.

“Kami memohon maaf kepada kedua-dua individu dan pelanggan kami dan kecewa ini membawa kepada penangkapan. Kami mengambil perkara-perkara ini secara serius dan jelas mempunyai lebih banyak kerja untuk membincangkan bagaimana kami mengendalikan insiden di kedai kami,” kata syarikat itu dalam kenyataan dipaparkan di Twitter.

Ikut Delish pada Instagram.