Makna Rahsia Di Sebalik Semua Warna Apron Starbucks

Ia tidak mengambil serius menyiasat untuk mengetahui bahawa kita suka Starbucks. Dan dengan lebih daripada 23,000 lokasi di 70 negara di seluruh dunia, sangat jelas bahawa kita bukan satu-satunya.

Bahawa dikatakan, terdapat begitu banyak rahsia mengenai operasi sehari-hari syarikat kopi bernilai berbilang dolar yang kita mulai tertanya-tanya apakah ada Oompa Loompas yang menjalankan pertunjukan.

gambar
Giphy

Untuk satu, adakah anda pernah melihat apron berwarna yang berbeza? Kadang-kadang barista memakai hijau, kali lain hitam; kadang-kadang anda akan melihat merah atau oren. Nah, nampaknya semua warna itu sebenarnya bermakna sesuatu. Dan tidak semua orang boleh memakai apron hitam yang didambakan, atau merah yang istimewa.

Mengikut jawatan baru di tapak jenama, apron hijau adalah apron asas. Sesiapa yang bekerja di Starbucks boleh memakai warna tandatangan rantai kopi. Tetapi juga pakaian asas boleh mendapatkan sedikit peningkatan. Sekiranya rakan kongsi telah berkhidmat dalam tentera atau lulus dari Pelan Pencapaian Kolej Starbucks, mereka boleh menerima apron dengan patch khas. Kedai-kedai di Malaysia juga menyulam seluar dalam pekerja-pekerja tuli.

Apron hitam, sebaliknya, dikhaskan untuk Kopi Masters a.k.a mereka yang disahkan dalam pengetahuan kopi pakar. Ia mula diperkenalkan pada awal 90-an sebagai cara memisahkan kebaikan daripada orang lain.

Selama bertahun-tahun, ketika syarikat mereda pada kod berpakaian (akhirnya mereka mengecilkan butang-up dan ikatan busur), warna-warna apron lain telah meningkat. Sebagai contoh, apron merah diperkenalkan untuk percutian musim cawan merah, apron ungu untuk juara barista, dan apron di Belanda untuk meraikan Koningsdag, atau Hari Raja.

“Kami telah benar-benar memeluk kepelbagaian sementara tetap benar kepada siapa kami,” kata jurucakap Starbucks dalam kenyataan akhbar. “Anda dapat melihatnya setiap hari.”

Ikut Delish pada Instagram.

Muat turun Delish aplikasi.