Veggies Del Monte Dihubungkan dengan Wabak Parasit

Sekurang-kurangnya 200 orang telah mendapat sakit dari wabak parasit yang dikaitkan dengan dulang veggie Del Monte, laporan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Syarikat itu telah menarik balik pelbagai saiz dulang sayuran plastik yang mengandungi brokoli, kembang kol, kayu saderi, lobak merah, dan dill dip. Dulang veggie yang berkenaan mempunyai tarikh tamat pada 17 Jun, 2018, atau lebih awal, jadi mereka harus dikeluarkan dari rak kedai sekarang tanpa mengira.

Sehingga 5 Julai, CDC telah dimaklumkan mengenai 212 kes siklosporiasis yang disahkan pada individu yang dilaporkan menggunakan dulang veggie pra-bungkus. Kebanyakan orang yang dijangkiti membeli sayuran di lokasi Kwik Trip dan Kwik Star di Wisconsin, Minnesota, dan Iowa dari akhir Mei hingga awal Jun. Produk ini telah dipanggil semula di ketiga negeri tersebut, dan di Illinois, Indiana, dan Michigan, juga.

Cyclosporiasis adalah jangkitan usus yang teruk yang disebabkan oleh parasit bersel tunggal yang dipanggil cyclospora cayetanensis. Sepanjang CDC, Cyclospora tersebar dengan meminum sesuatu seperti makanan atau air yang tercemar dengan najis. Lazimnya tempoh masa antara menjadi dijangkiti dan sakit adalah kira-kira satu minggu. Sesetengah orang tidak pernah menunjukkan apa-apa gejala. Biasanya, walaupun jangkitan menyebabkan cirit-birit berair dengan “pergerakan usus yang kerap, kadang-kadang letupan.”

Kehilangan selera makan, kehilangan berat badan, sakit perut, kembung, peningkatan gas, loya, dan keletihan juga gejala biasa. Kadang-kadang muntah, sakit badan, sakit kepala, demam, dan lain-lain gejala seperti selesema mungkin berlaku juga. Sekurang-kurangnya tujuh orang telah dimasukkan ke hospital dari wabak ini.

Sekiranya anda masih mempunyai sebarang dulang sayuran yang ditarik balik, buanglah mereka. Jika anda mengalami sebarang gejala, hubungi doktor anda.

gambar
Con Poulos

PRE-ORDER NOW Delish Cookbook, indiebound.org

Loading...