Wain Anda Mungkin Lebih Alkohol Di Dalam Daripada Anda Pemikiran

Sekiranya anda mengalami kerengsaan selama bertahun-tahun, anda mungkin mempunyai sesuatu yang lain selain menjadi lebih tua untuk disalahkan. Satu kajian baru, yang diterbitkan dalam Jurnal Ekonomi Wain, mendapati wain semakin membosankan setiap tahun-dan bahawa sesetengah pembuat wain menuntut wain mereka kurang alkohol daripada yang sebenarnya.

Penyelidik dari University of California mengkaji 127,406 wain yang diuji oleh Lembaga Kawalan Liquor Ontario, Kanada, dari tahun 1992 hingga 2009. Mereka membandingkan kandungan alkohol sebenar wain dengan peratusan yang disenaraikan pada botol, dan termasuk wain dari seluruh dunia.

Hasilnya menghasilkan banyak fakta menyenangkan tentang wain kegemaran anda. Wain Eropah “Old World” mempunyai persamaan alkohol yang lebih tinggi daripada wain “Dunia Baru” dari tempat lain di dunia. Wain dari iklim sejuk, seperti Kanada dan New Zealand, mempunyai persamaan alkohol yang lebih rendah daripada wain dari tempat panas seperti A.S. dan Australia. Wain merah adalah boozier daripada wain putih, dan secara keseluruhan, wain telah menjadi lebih alkohol selama bertahun-tahun.

Tetapi hakikat yang paling gila? Winemaker sering kali salah-atau, mungkin, berbohong kepada kita-mengenai peratusan alkohol. Para penyelidik mendapati bahawa kandungan alkohol purata wain adalah 13.56%, tetapi kandungan alkohol purata yang dilaporkan adalah 13.15%. Itu mungkin tidak kelihatan seperti perjanjian, tetapi para penyelidik mengatakan ia mungkin berbahaya. “Walaupun kesilapan magnitud ini boleh menyebabkan pengguna meremehkan jumlah alkohol yang mereka gunakan dalam cara yang boleh membawa kesan buruk terhadap kesihatan dan keselamatan mereka,” tulis penulis. Wain merah dari Chile dan Sepanyol mempunyai percanggahan tertinggi antara ABV sebenar dan dilaporkan.

Pasti, ini mungkin kesilapan yang mudah, tetapi para penyelidik mencatat bahawa ia adalah mudah dan murah untuk mengesan dengan tepat arak dengan jumlah dalam wain. Oleh itu, kenapa ahli-ahli wain ingin memalsukan nombor-nombor itu? Ini mungkin kerana pengguna mahukan peratusan tertentu pada botol mereka, dan mungkin juga untuk alasan cukai, kerana kadar cukai ATA lebih tinggi untuk wain yang melebihi 14% alkohol mengikut jumlah.

Oleh itu, apabila kali anda membuka botol merah untuk melihat Scandal, lihatlah bahawa anda mungkin minum lebih dari yang anda fikirkan. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit menentukan “minuman” wain sebagai lima auns pada 12% ABV, dan kaca anda mungkin lebih kuat daripada itu.