Wanita Sues Jelly Belly Over Tuntutan Dia Tidak Menyedari Kacang Jelly yang Ditemui Gula

Seorang wanita California menyaman Jelly Belly atas tuntutan bahawa mereka dikatakan salah menyalahkan ramuan dalam Kacang Olahraga mereka yang menyebabkan dia percaya bahawa mereka tidak mengandungi gula.

Jessica Gomez dari San Bernadino County memfailkan tuntutan tindakan kelas awal tahun ini di mahkamah negeri California terhadap Jelly Belly mendakwa mereka melanggar Akta Pemulihan Undang-undang Pengguna California, Undang-Undang Pengiklanan Salah dan Undang-undang Amalan Perniagaan Tidak Sihat, menurut Berita Berita Undang-undang.

Gomez mendakwa bahawa Jelly Belly menyenaraikan “jus tebu menguap” dan bukan “gula” dalam senarai ramuan untuk mengiklankan Kacang Olahraga mereka kepada atlet yang lebih sihat daripada yang sebenarnya.

Tetapi Jelly Belly memanggil tuntutan Gomez “tidak masuk akal” dalam gerakan untuk menolak tuntutan itu pada bulan April.

“Tidak ada pengguna yang munasabah boleh ditipu oleh pelabelan Sport Beans,” kata syarikat itu dalam usul mereka. “Gomez tidak dapat melihat ‘jus tebu’ menguap tanpa melihat kandungan gula produk pada panel Fakta Pemakanannya.”

Walaupun kelihatannya tidak mungkin pengguna akan membaca senarai ramuan tetapi terlepas gram gula dalam fakta pemakanan, Gomez mungkin mempunyai kes di California.

“Kes pengiklanan palsu cukup umum di California, yang diketahui oleh undang-undang perlindungan pengguna yang kuat,” kata Jordan Elias, seorang pengacara dengan Girard Gibbs LLP di San Francisco, Berita Berita Undang-undang.

Jelly Belly juga tidak sepadan dengan keputusan FDA Mei 2016 bahawa pemanis tidak boleh dirujuk oleh istilah “jus tebu yang disejat” kerana ia boleh menyesatkan pengguna memikirkan ia dibuat daripada jus buah atau sayuran.

Yang mengatakan, Jelly Belly nampaknya mempunyai titik terhadap Gomez, dengan alasan bahawa “Plaintif juga tidak menjelaskan mengapa seorang atlet – atau sesiapa – akan terkejut melihat gula dalam produk yang digambarkan sebagai ‘Jelly Beans’.”

Cukup adil.

(h / t Makanan & Wain)

Ikuti Delish di Instagram.

Loading...