1000 Resipi Tanpa Gluten

gambar

Kali pertama saya mendengar seseorang yang alah kepada gluten (protein yang biasa dijumpai dalam gandum), saya berumur 20 tahun dan tinggal di Sepanyol. Seorang kawan dari program luar negara tahun saya mendedahkan bahawa dia tidak boleh makan gluten kerana alergi makanan yang sangat serius. Saya tidak ingat jika dia menamakan penyakit Celiac sebagai penyebabnya, tetapi ia mungkin kelihatan. Sebagai tambahan kepada pelanggar biasa seperti pasta, roti, dan kue, saya terkejut untuk mengetahui bahawa beberapa jenama kicap dan juga daging deli diproses dimasukkan dalam senarai makanan terlarang. Gluten Sneaky! Mencuri keseronokan makanan Asia yang lazat dan deli sandwic dari rakan saya.

Alahan makanan telah mendapat pengiktirafan yang banyak dalam dekad yang lalu, dan dengan kesedaran itu telah datang banyak makanan yang disediakan, serta buku masak, yang membuat hidup dengan alergi ini jauh lebih mudah.

Ambil buku baru Carol Fenster 1000 Resipi Tanpa Gluten. Bagi orang yang sensitif gluten, buku masakan ini boleh menjadi sangat diperlukan. Ia mempunyai resipi, nasihat dan petua mengenai produk jenama yang boleh dipercayai. Plus, berapa kerapkah kita memasak? Empat hari seminggu, 52 minggu setahun … itu hanya 208 resipi. Buku ini mendapat anda selama 5 tahun!

Fenster, seorang Ph.D. dan foodie tidak toleran gluten, resipi yang dihasilkan untuk segala-galanya dari barangan yang dibakar dan pencuci mulut ke sup, sandwic, pasta, daging, dan biji-bijian. Beliau juga mencadangkan menu bertema yang merangkumi semua cuti utama, termasuk pesta dan acara bertema kanak-kanak.

Resipi beliau adalah variasi klasik yang terdapat di dalam jadual keluarga dan menu restoran seperti Buttermilk Pancakes, Bar Chewy Granola, Roti Keju Hijau Chile, Krim Sup Tomato, Pork Fried Rice, Meatballs Swedish, dan Tuna Noodle Casserole Tradisional. Saya tertarik dengan Feta-Truffle Tortellini yang sangat menggoda dengan Mentega-Hazelnut Butter. Memberi pasta hanya akan kejam!

Kebanyakan hidangan berasaskan tepung tradisional dalam buku ini dibuat dengan campuran tepung sorgum / tepung kanji / tepung tapioca milik Fenster. Tepung sorgum jenama Red Mill Bob boleh didapati di banyak kedai runcit dan kedai makanan kesihatan, menurut Fenster.

Cuba tiga resipi beliau, dan beritahu kami apa yang anda fikirkan:

  • Carol’s Sorghum Blend
  • Pancake Buttermilk
  • Green Chile Cheese Roti

    Jadi untuk semua pencinta makanan yang sensitif gluten di luar sana, saya pasti akan membuat ruang pada rak buku anda untuk 1,000 Resipi Tanpa Gluten.

    Juga, beritahu kami tentang resipi bebas gluten kegemaran anda!

    Loading...