Julian Alonzo

Chef Julian Alonzo

Specialty: Masakan Amerika Baru

Julian Alonzo melangkah masuk ke dapur eksklusif Montrachet Manhattan ketika berusia enam belas tahun: Sebagai sebahagian daripada program latihan magang sekolah tinggi, kerja dapurnya membolehkannya mendapatkan kredit sekolah. Institut Kuliner Perancis adalah perhentian Alonzo yang akan datang dalam perjalanannya, dan ketika tidak di kelas, ia bekerja keras di La Caravelle, salah satu restoran Perancis utama perdana kota.

Selepas tamat pengajian, Alonzo menghabiskan masa empat tahun di luar negara, mendapat pengalaman baru dan bertemu dengan para koki lain. Semasa waktunya di luar negara, tukang masak itu pasti menghabiskan masa di dapur terkenal Paris Guy Savoy.

Setelah memuaskan kesengsaraannya, Alonzo pulang ke New York City dan mengambil kedudukan sebagai tukang masak sous di Sea Grill. Sebelum berlepas ke pejabat chef eksekutif di Café Centro, beliau telah dinaikkan pangkat dua kali. Bintangnya semakin meningkat. Kerja Alonzo di Café Centro mendapat pujian daripada New York Crain’s Business dan jemputan untuk memasak di Yayasan James Beard.

Apabila Patina Restaurant Group, pemilik kedua-dua Sea Grill dan Café Centro, merancang untuk membuka restoran baru, Alonzo melompat peluang itu, berpindah ke dapur Brasserie 8 1/2. Bertempat di Seagram Building, restoran yang sangat direka dan bahkan futuristik memerlukan menu yang berani. Alonzo meningkatkan cabaran, mencipta hidangan kontemporari yang inovatif dan dinamik dipengaruhi oleh menu brasserie klasik Perancis, tetapi dilengkapi dengan ruang moden dan suasana.

Walaupun banyak jam di Brasserie 8 1/2, Alonzo mendapati cara lain untuk menyumbang kepada kehidupan malam di New York City, menjadi pelabur dan perunding untuk BLVD kelab yang sangat dinanti-nantikan, yang dibuka pada 2004.

Loading...