Kek Chocolate Kegemaran Wolfgang Puck

gambar

Ilustrasi oleh Michael Toland

Resep ihsan tukang masak Wolfgang Puck.

SERVINGS

8 hingga 12

BAHAN-BAHAN

8 auns coklat pahit, pecah menjadi kepingan kecil

1/4 paun (1 batang) mentega unsalted, potong kecil

5 telur besar, dipisahkan

2/3 cawan gula

Garam secubit

Gula gula, untuk hiasan

Krim cambuk yang tidak manis, untuk hiasan

Beri segar, untuk hiasan

PENYEDIAAN

1. Panaskan ketuhar ke 325 darjah F. Mentega dan tepung pan kue pusingan 10 inci dan bahagian bawah talian dengan sekeping kertas kertas, menggunakan pan sebagai panduan untuk memotong kertas.

2. Bawa kuali air atau bawah dandang dua kali sehingga mendidih. Kurangkan haba untuk mengekalkan reneh yang adil. Di bahagian atas dandang ganda, atau dalam mangkuk tahan panas yang ditetapkan tetapi tidak menyentuh air, mencairkan coklat dan mentega bersama-sama, kacau sekali-sekala. Sediakan campuran mentega coklat.

3. Dalam mangkuk campuran, letakkan kuning telur dan semua tetapi 3 sudu gula. Pukul sehingga gula telah dibubarkan dan kuning menjadi licin. Melancarkan secara berterusan, perlahan-lahan tuangkan coklat cair sehingga dikombinasikan secara menyeluruh.

4. Letakkan putih telur dan garam dalam mangkuk yang bersih. Dengan pengadun elektrik pada kelajuan sederhana, pukul putih telur sehingga membentuk puncak lembut apabila pemukul ditarik keluar. Secara beransur-ansur taburkan dan pukulan dalam baki gula, dan teruskan mengalahkan sehingga putih telur membentuk puncak yang tebal tetapi tidak kering apabila pemukul ditarik keluar.

5. Kacau putih telur ke dalam campuran coklat untuk meringankan. Kemudian, 1/3 pada satu masa, perlahan-lahan melipatkan campuran coklat ke dalam putih telur sehingga dikombinasikan dengan sempurna. Tuangkan campuran ke dalam periuk kek yang disediakan.

6. Bakar kek sehingga kelihatan tegas dan ditetapkan tetapi tusuk gigi kayu dimasukkan ke dalam pusat masih keluar sedikit lembab, kira-kira 45 minit. Segera kembalikan kek ke atas rak penyejukan dengan menggunakan pemegang periuk atau sarung tangan oven untuk memegang rak dengan selamat di atas kuali, kemudian balikannya bersama-sama dan angkat kuali. Kupas kertas kertas. Apabila kek sejuk, pusatnya akan tenggelam dan retak, tetapi jangan bimbang.

7. Sebelum dihidangkan, letakkan beberapa gula gula dalam tepung yang dihirup dengan baik, dan ketik ayak ke kek debu dengan gula. Potong kek ke dalam baji dan berkhidmat dengan krim berminyak atau beri tanpa gula.

Kembali ke bio Chef Puck.

Loading...