Holiday Entertaining Made Insanely Easier (All You Need Is a Sheet Pan)

gambar

Molly Gilbert
Molly Gilbert menunjukkan kepada kami bagaimana untuk memasak supper makan malam, brunches, dan pencuci mulut dengan kuali lembaran mudah dan kombo ketuhar. Tambah beberapa resipi kegemarannya ke repertoir anda dan belajar tip dan triknya yang berguna untuk membuat hidangan lazat untuk setiap hidangan dengan satu alat asas ini.

Cinta memasak dengan hanya satu kuali? Cuba buat makan malam di dalam satu periuk dengan hidangan ini atau hidangan kuali ini.
Dari: Lembaran Pan Suppers © 2014 oleh Molly Gilbert Beli buku ini

gambar

Molly Gilbert
Pada Helaian Helaian, Kerajang, dan Kertas

Kuali lembaran, juga dikenali sebagai “lembaran penaik rim,” adalah kuali logam segi empat tepat dengan bibir 1 inci di sekeliling sisi. Ia sering digunakan untuk membakar perkara-perkara seperti kue, kek lembaran, scone, atau gulungan makan malam, untuk menamakan beberapa. Kuali lembaran biasanya diperbuat daripada aluminium atau keluli tahan karat, dan di dapur profesional boleh menjadi sebesar 26 hingga 18 inci, atau kira-kira sangat besar. Bagi tukang masak kami, lebih banyak pilihan 18- dengan 13-inci (secara profesional dikenali sebagai “separuh helaian”) dengan sempurna. Catatan: Panci roti jeli adalah bentuk yang sama dengan kuali lembaran, tetapi lebih kecil dan kurang kokoh; mereka mempunyai kecenderungan untuk meledingkan pada api yang tinggi, jadi pastikan anda menggunakan setengah helai untuk resipi yang disenaraikan di sini.

Anda mungkin memiliki sekurang-kurangnya satu kuali lembaran, mungkin diturunkan dari ibu anda dan sedikit coklat di sudut, atau berkilau dan murni, hadiah terus dari pendaftaran perkahwinan anda. Sekiranya anda memerlukan, bagaimanapun, yakin bahawa kuali lembaran mudah dijumpai. Semua kedai pembekalan dapur yang bernilai garam mereka mesti ada dalam stok, termasuk tempat seperti Bed Bath & Beyond, Williams-Sonoma, dan Sur la Table. Jika anda ingin membeli kuali anda dengan murah, periksa peruncit dalam talian seperti Overstock. Saya cadangkan memiliki sekurang-kurangnya dua. Mungkin empat. Sebaik sahaja anda telah menemui sihir mereka, anda akan mendapati diri anda merangkul kuali lembap sepanjang masa. Saya mempunyai enam (potensi berlebihan), tetapi kemudian, saya menulis sebuah buku mengenai memasak lembaran lembaran.

gambar

Getty Images

Walaupun anda boleh membeli kuali lembaran yang mempunyai lapisan nonstick, saya lebih suka menggunakan yang diperbuat daripada aluminium biasa atau keluli tahan karat, kerana permukaan bukan kayu sering tidak tahan sehingga haus dan lusuh setiap hari, dan boleh mengikis dan berkurang dengan masa, berpotensi mencemari makanan anda. Saya menganggap anda akan mengambil ayam panggang anda tanpa sampingan lapisan nonstick, terima kasih. Sekiranya anda prihatin tentang makanan yang melekat pada kuali, bagaimanapun – terutamanya masalah dengan daging tanpa lemak, buah manis dan barangan yang dibakar – anda boleh menyusun kuali anda dengan kertas aluminium atau kertas kertas. Kedua-duanya adalah alat yang murah dan sederhana yang membantu menghalang makanan dari melekat pada kuali dan juga, secara kebetulan, membersihkan udara yang mutlak. Kedua-duanya boleh didapati di kedai runcit tempatan anda. Saya juga besar menyembur semburan minyak zaitun; Saya sering akan menggunakannya bersempena dengan kerajang aluminium, kerana daging dan sayuran panggang kadang-kadang suka melekat pada kerajang.

Bagi peminat yang lebih menarik, anda boleh berfikir tentang melabur dalam Silpat, yang merupakan pemanggang roti silikon nonstick yang popular dengan pembuat roti profesional (terdapat di kebanyakan kedai bekalan dapur). Silpats pastinya kelihatan sejuk dan boleh membuatkan anda berasa seperti tukang roti badass, tetapi tidak seperti kulit dan kerajinan yang lebih murah dan mudah dicari, mereka tidak boleh guna dan perlu dibersihkan selepas setiap penggunaan. Dan anda tidak boleh memotongnya – isu yang berpotensi jika anda membuat, katakan, pizza. Kita boleh buat tanpa mereka.

gambar

Emily Zulauf; Digambarkan: Pengarang Molly Gilbert
Oven Anda Adalah Sneak

Perkataan cepat pada ketuhar anda: Ia satu jenis. Semua ketuhar adalah berbeza, anda lihat, bergantung pada make, model, vintage, dan quirkiness ketuhar umum. (Itulah perkara yang sebenar.) Saran saya ialah: Kenali anda. Adakah ia mengambil masa yang lebih lama untuk memanaskan badan? Adakah ia berbohong tentang bagaimana ia panas di sana? Sneaky. Bagaimana pula dengan tempat-tempat panas, di mana bahagian-bahagian tertentu oven lebih panas daripada yang lain? Contohnya, bahagian depan oven saya lebih panas dari belakang, jadi saya perlu memutar apa sahaja memasak di sana setiap kali, jadi saya tidak membakar separuh pan, katakan, asparagus panggang. Satu contoh hipotesis yang pasti tidak berlaku pada saya minggu lepas.

Cara terbaik untuk mengenali sifat ketuhar anda ialah membeli termometer ketuhar; ini adalah kecil, biasanya keluli tahan karat, termometer yang duduk atau digantung di dalam ketuhar anda. Kemudian anda dapat melihat sendiri betapa panasnya oven anda apabila anda menetapkannya kepada 350 darjah F. Anda mungkin terkejut melihat bahawa ketuhar anda berjalan panas atau sejuk – jika ini berlaku, hanya laraskan tetapan anda untuk mengimbangi. Sebagai contoh, jika anda telah menetapkan ketuhar anda hingga 350 darjah F tetapi termometer ketuhar anda hanya membaca 300 darjah F, ketuhar anda mengalir sejuk sebanyak 50 darjah F; anda boleh mengimbangi ini dengan menetapkannya kepada 400 darjah F apabila resipi memerlukan 350 darjah F.

Jadi berita buruk ketuhar anda mungkin pelik. Berita baiknya adalah bukan milik anda sahaja, dan penyelesaiannya agak murah – saya telah melihat termometer ketuhar yang dijual seharga tiga dolar. Bagaimana keadaannya dengan licik??

sayur-sayuran and eggs and ham

Molly Gilbert
Hijau dan Telur dan Ham

Saya akan makan ini, Sam Saya Am. Mereka pandai dan sihat dan sempurna untuk menjadi tuan rumah beberapa kawan untuk brunch (cerdik pandai dan sihat)! Kami hanya menyeret beberapa telur ke dalam katil kale panggang, dan top it off dengan beberapa keju feta masin dan potongan daging ham. Ia meliputi semua asas kami, terutamanya apabila dihidangkan dengan roti bakar sederhana dan jagung besar jus oren segar.

Resipi: Sayuran dan Telur dan Ham

<p>Kentang “rakit” ini adalah panas dan tajam dan sangat berbulu, asas yang mulia untuk makanan ringan, serai, herba, lemon, dan mentega ikan mentega. Senyap ketuhar ketuhar ketuhar mendahului semuanya dengan sempurna.</p><p><strong>Resipi: Lemon-Herb Sole pada Rakit Potong Renyah</strong></p><p>“title =” Lemon-Herb Sole pada Rakit Potong Renyah ”<br/>class = “lazyimage lazyload”<br/>src = “https://hips.hearstapps.com/del.h-cdn.co/assets/cm/15/11/1024×682/54f66c2a42a27_-_lemon-herb-sole-sheet-pan-suppers-recipe-del1114-s2 .jpg? saiz semula = 480: * ”<br/>/></picture><p></span></p><div class= Molly Gilbert

Lemon-Herb Sole pada Rakit Potong Renyah

Apabila saya melihat idea untuk resipi ini dalam salinan lama, anjing-eared Illustrated Masak (bible peribadi), saya tahu saya perlu membuat versi saya sendiri. Menemui kentang “rakit” yang beraroma adalah, kepada saya, perkara terbaik sejak penerimaan memakai seluar yoga di khalayak ramai. Mereka panas dan tajam dan sangat hebat, asas yang mulia untuk makanan ringan, serai, herba, lemon, dan mentega ikan mentega. Senyap ketuhar ketuhar ketuhar mendahului semuanya dengan sempurna.

Saya menggunakan fillet tunggal, apabila saya dapat mencari mereka, walaupun haddock, halibut, atau cod juga pilihan yang baik. Hidangkannya dengan salad hijau yang sederhana atau beberapa keping baguette dan beberapa mentega masin, jika anda suka.

Resipi: Lemon-Herb Sole pada Rakit Potong Renyah