15 Makanan Barat Laut Pasifik Lebih Baik

Dilahirkan dan dibesarkan di Washington, saya membelanjakan tahun-tahun pembentukan saya memandu ke koridor I-5. Saya juga meluangkan masa di tanah Portland, Ore., Di mana saya menyumbang kepada stereotaip dengan menanam roti, cupcake frosting, dan menjual keju. Saya telah berpindah ke New York – di mana anda boleh menemui makanan apa saja pada bila-bila masa – tetapi saya masih mempunyai keinginan yang serius untuk makanan yang terbaik di barat.

Saya tahu apa yang anda fikirkan: Tidak ada Makanan Pacific Northwest yang sangat unik. Sudah tentu, Texas mempunyai queso, Boston mempunyai chowda, dan New York mempunyai bagel, tetapi kami di PNW masih mempunyai hak-hak bercorak tentang pelbagai makanan. Dengan gunung-gunung megah, pantai-pantai pantai berbatu dan tanah-tanah pertanian yang subur di timur Cascades, pasti ada lebih banyak masakan di rantau ini daripada hanya salmon dan beri – walaupun saya masih memberikan makanan itu dengan pantas.

1. Salmon

Tidak ada salmon yang lebih baik daripada fillet yang anda temukan dalam PNW. Tempoh. Anda boleh memakannya dengan asap panas, asap sejuk, garam sembuh, panggang, dan segar – tidak ada batasan keunggulan salmon di lautan Pasifik. Sebenarnya, setiap orang yang makan salmon di Pantai Timur sepatutnya berhenti – lox menjadi pengecualian SAHAJA.

gambar

2. Tiram

Tiram Pantai Pasifik mungkin lebih kecil daripada sepupu Teluk mereka tetapi mereka manis, berkilat, dan bersama-sama sangat menarik. Pergi ke Pantai Barat (khususnya Pasar Farmer Olympia) dan makan tiram sehinggalah anda mendapat sakit perut. Ia sentiasa berbaloi.

gambar

3. Geoducks

Kerang-keranjang prasejarah yang sangat pelik ini patut dilayari. Dikenali dengan rasa gurihnya, tekstur renyah dan sifat afrodisiak (ahem), geoducks telah memperoleh nama sedemikian untuk diri mereka sendiri bahawa mereka juga maskot dari alma mater saya (Evergreen State College).

gambar

4. Semua makanan laut.

Serius.

gambar

Tillamook

5. Tillamook Cheddar

Tillamook, sebuah institusi Oregon, menjadikan THE best cheddar keju. Sama ada anda mahu memasak keju, keju panggang, atau keju souffle jenama ini adalah satu kemestian. Di Pantai Barat, anda boleh membeli blok 5-pound besar, tetapi di luar Timur, anda hanya boleh mencari Tillamook dalam potongan kecil di bahagian keju istimewa kedai runcit – ini saya tidak akan faham.

gambar

6. Beer

Kita semua tahu bahawa PNW – hipster syurga Portland, Ore terutamanya – dikenali untuk bir kraf. Beer berada dalam darah kita dan tiada bahagian lain dari A.S. – maaf Wisconsin -can memegang obor. Pada asasnya, menempah tiket keluar ke barat untuk tujuan jiwa berlabuh adalah percutian yang kita dapat dari belakang. Pastikan anda menempah lawatan serbaneka berkuasa basikal semasa anda berada di bandar.

7. Chip Cascade Tim

Orang-orang ini membuat kerepek cangkir masak sebelum ia sejuk dan rasa jalapeño mereka masih menjadi trendsetter hingga ke hari ini. Walaupun mereka tidak mudah untuk mencari apabila anda menuju ke timur, cip ini sentiasa bernilai mencari. Hanya pastikan anda mempunyai serbet di tangan, keadaan gris sebenarnya (dan benar-benar lazat).

gambar

Hannah Petertil

8. Troli Makanan

Portland, Ore mungkin dikenali kerana mengetuai penggila makanan kereta – dan saya tidak mahu mengambilnya dari mereka – tetapi kereta makanan bermunculan di seluruh PNW. Anda boleh mencari segala-galanya dari telefon bimbit Fry Perancis ke Rumah Soup. Kereta makanan terlepas oleh siapa saja yang telah mengalami kegembiraan makan tengah hari dari trak mel direnovasi kerana kadang-kadang daging jalanan tidak memotongnya.

gambar

Hannah Petertil

9. Makanan Thai

New York mungkin berfikir bahawa mereka mempunyai permainan makanan Thailand yang terkawal, tetapi West Coast mempunyai sejumlah restoran Thai yang gila. Membesar, saya mempunyai hidangan khusus yang saya akan memesan di setiap restoran dan itu hanya dalam seret utama satu blok di kampung halaman saya. Terdapat lebih banyak tempat Thai daripada pilihan makanan lain dengan masa Andy Ricker dari PokPok dan Whiskey Soda Lounge muncul dan benar-benar menendang permainan Thailand ke gear tinggi.

gambar

10. Bawang putih bawang putih

Peminat datang dari jauh untuk menonton permainan di Safeco Field Seattle, tetapi sebahagian besar daya tariknya adalah kentang bawang putih. Sekiranya anda dapat bertahan hidup, selalunya mengambil keseluruhan inning untuk melepasi, anda akan diberi ganjaran dengan kentang goreng yang beraroma super, dihidangkan dalam pemegang cangkir kadbod dan dihiasi dengan dua keping epal (untuk membantu menunggang ikan rasa).

gambar

11. Hazelnuts

Kecuali jika anda dari PNW, anda memanggil mereka filberts. Oregon adalah penggemar bayi-bayi ini yang menjadikan mereka kacang tanah rasmi pada tahun 1989.

gambar

12. Berries, pelbagai jenis.

Beri keluar barat benar-benar lebih baik. Anda boleh membeli standard seperti strawberi, raspberi, dan blueberry, tetapi anda juga boleh mencari hidangan marionberi yang dipenuhi marionya dan menghabiskan waktu petang musim panas untuk memburu blackberry – hanya diberi amaran, anda akan berakhir dengan banyak potongan seperti yang anda ada beri. Bagi mereka yang kurang berpeluh daripada buah beri hitam, terdapat buah beri salmon dan berry thimble jika anda tahu di mana hendak melihat.

Morel Mushrooms - Pacific Northwest

Getty Images

13. Cendawan

Tetapi saya tidak boleh mengatakan apa-apa lagi. Lokasi pemburuan cendawan dijaga dengan kehidupan kita. Walau bagaimanapun, jika anda tidak mempunyai masa untuk berteman dengan pemburu cendawan, anda boleh mencari orang cantik di kedai runcit dan di menu restoran tanpa sebarang masalah.

gambar

14. Donuts

Semua orang telah mendengar tentang Voodoo Donuts Portland, tetapi saya di sini untuk mengatakan bahawa mereka sebenarnya yang paling mengecewakan sekumpulan PNW. Rasa donat kreatif berlimpah di tempat-tempat seperti Blue Star Donuts, Donat Joe, Top Pot, Mighty-O Donuts, dan itu hanya rasa.

gambar

Tessa Roche

15. Air

Jangan ketawa – air di Pacific Northwest benar-benar lebih baik. Malah, airnya begitu baik sehingga City of Olympia, Wash telah mengekalkan sumur artesinya dan menjadikannya karya seni yang indah. Pengembara, dan jurugambar, sering melawat ini dengan baik menjadikannya tarikan pelancong dan sumber air bersih yang bersih dan segar. Itulah seperti yang kita lakukan di PNW.

Apakah makanan kegemaran anda untuk makan di Barat Laut Pasifik??

Berkaitan:

11 Makanan yang Lebih Baik di Boston

12 Makanan Itu Hanya Jadi Lebih Baik Di Texas

Ikutilah Delish di Instagram!