Decoder Senarai Bahan: Aditif Makanan Bersama dan Apa Yang Mereka Lakukan

 <p>Sekiranya anda masih tertarik dengan kedai-kedai semulajadi dan organik yang lebih popular kerana mereka menawarkan barang-barang yang tidak dapat dijumpai di pasar raya tipikal (seperti sup eksotik dan buah ara yang lucu), cari barang label peribadi. Mereka lebih murah dan rasanya sama baiknya jika tidak lebih baik daripada produk yang telah dipasarkan dan dibungkus wazoo.</p> <p>“title =” Buy Store-Brand Foods ”</p> <p>src = “https://hips.hearstapps.com/del.h-cdn.co/assets/cm/15/10/54f6b066636d4_-_buy-store-brand-fd-lg-lg.jpg?crop=1xw:0.5 xh; center, top & resize = 480: * ”</p> <p>/></p> <div class= Sean Locke / GettyImages

Pernahkah anda melihat senarai ramuan dan bertanya-tanya, “Apa semua perkara itu, dan mengapa mereka dalam makanan saya?” Dengan lebih daripada 3,000 ramuan yang digunakan dalam produk makanan, menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. (FDA), tidak mengherankan bahawa pengguna umum tidak bijak untuk semua fungsi tambahan yang diluluskan oleh FDA. Tetapi ia sentiasa menjadi idea yang baik untuk mengetahui apa yang membuat makanan anda. Di sini kita melihat 10 bahan tambahan yang mungkin anda dapati pada label ramuan di seluruh kedai runcit, apakah fungsi yang mereka sediakan, dan bahan tambahan lain yang melaksanakan fungsi yang serupa. Simpan 10 ramuan ini untuk memasak cepat di dapur anda.

 <p>Sekiranya anda masih tertarik dengan kedai-kedai semulajadi dan organik yang lebih popular kerana mereka menawarkan barang-barang yang tidak dapat dijumpai di pasar raya tipikal (seperti sup eksotik dan buah ara yang lucu), cari barang label peribadi. Mereka lebih murah dan rasanya sama baiknya jika tidak lebih baik daripada produk yang telah dipasarkan dan dibungkus wazoo.</p> <p>“title =” Buy Store-Brand Foods ”<br/> src = “https://hips.hearstapps.com/del.h-cdn.co/assets/cm/15/10/54f6b066636d4_-_buy-store-brand-fd-lg-lg.jpg?crop=1xw:1.0 xh; center, top & resize = 480: * ”<br/> /> </picture> <p></span></p> <div class= Sean Locke / GettyImages

Apa itu Ramuan?

Asid askorbik, kalsium klorida, monosodium glutamat – adakah anda pernah melihat syarat-syarat ini dalam senarai bahan dan tertanya-tanya apa tujuan yang mereka layani? Aditif makanan sering digunakan dalam makanan yang diproses untuk mengekalkan kesegaran, meningkatkan pemakanan, atau meningkatkan rasa, tekstur, dan penampilan makanan. Dapatkan sudu di mana kerja beberapa makanan tambahan yang paling biasa dilakukan.

Nota: Semua bahan tambahan yang disenaraikan di halaman berikut diluluskan oleh FDA. Pakar pemakanan dan ahli diet mempunyai pelbagai pandangan mengenai bahan tambahan yang pengguna mungkin ingin menghadkan atau mengelakkan dalam diet mereka. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai aditif makanan, layari laman web FDA atau berbincanglah dengan ahli pemakanan, pakar diet atau doktor yang disahkan.

gambar

Asid askorbik

Mengapa Ia Ada Di: Pengawet, aditif Vitamin C
Asid askorbik adalah aditif yang digunakan secara meluas yang membantu mencegah kerosakan makanan. Sebagai vitamer (sebatian kimia yang mempamerkan aktiviti vitamin) Vitamin C, asid askorbik juga digunakan sebagai bahan tambahan Vitamin C dalam produk dari bijirin hingga minuman.

Makanan Yang Mungkin Ada: Anda boleh menemui asid askorbik dalam produk di seluruh lorong kedai runcit, dari jeli kaleng hingga minuman kepada barangan bakar dan makanan ringan, termasuk beberapa buah kering (gambar).

Pengawet yang diluluskan oleh FDA: Asid sitrik, natrium benzoat, kalsium propionat, natrium erythorbate, natrium nitrit, kalsium sorbate, kalium sorbate, BHA, BHT, EDTA, tocopherols (Vitamin E)

gambar

Aspartame

Mengapa Ia Ada Di: Pemanis
Tidak seperti gula, aspartame memberikan rasa manis tanpa menambah kalori.

Makanan Yang Mungkin Ada: Aspartame digunakan dalam pelbagai produk. Anda mungkin akan mendapatinya dalam produk rendah atau tidak kalori yang manis, termasuk banyak makanan soda dan minuman, pencuci mulut, spread buah, dan sirap.

Pemanis yang diluluskan oleh FDA: Sucrose (gula), glukosa, fruktosa, sorbitol, mannitol, sirap jagung, sirap jagung fruktosa tinggi, sakarin, sucralose, kalium acesulfame (acesulfame-K), neotame

gambar

Kalsium karbonat

Mengapa Ia Ada Di: Agen Leavening, Sumber Kalsium
Apabila pengeluar ingin memastikan kebaikan bakar akan meningkat, ia mungkin termasuk kalsium karbonat, yang, sebagai ejen penaik, menggalakkan peningkatan. Orang lain menggunakan bahan tambahan sebagai sumber kalsium.

Makanan Yang Mungkin Ada: Roti dan barang bakar mengandungi kalsium karbonat untuk bantuan pembesarannya. Produk yang diperkaya, termasuk beberapa bijirin dan susu soya, gunakan bahan tambah untuk sifat-sifat kalsiumnya.

Lain-lain EDA Leavening Agents yang diluluskan: Baking soda, monocalcium fosfat

gambar

Kalsium klorida

Mengapa Ia Ada Di: Agen Pengukuh, Sumber Kalsium
Kalsium klorida memastikan bahawa buah-buahan, sayur-sayuran, dan produk lain yang diproses mengekalkan ketegasan atau kepekaan yang diperlukan.

Makanan Yang Mungkin Ada: Aditif ini digunakan dalam buah-buahan dan sayur-sayuran yang diproses (termasuk tomato tin), keju tertentu, dan minuman elektrolit (untuk membantu memastikan rasa seragam).

Lain-lain Ejen Firming FDA yang diluluskan: Kalsium laktat

gambar

Aditif Warna

Kenapa Mereka Ada Di: Berikan Warna
Apabila makanan kehilangan warna disebabkan oleh pendedahan alam sekitar (cahaya, udara, suhu, dan lain-lain) atau pengilang mahu meningkatkan atau mencipta warna dalam makanan, bahan tambahan warna digunakan. Sesetengah adunan warna biasa adalah: FD & C Blue Nos 1 dan 2, FD & C Green No. 3, FD & C Red Nos 3 dan 40, dan FD & C Yellow Nos 5 dan 6.

Makanan Yang Mungkin Ada: Banyak makanan yang diproses mengandungi bahan tambahan warna. Anda mungkin menemui aditif dalam marjerin, keju, jeli, dan soda. Kembang, termasuk marshmallow Peeps (gambar), sering mengandungi bahan tambahan warna untuk mencapai warna yang tidak semulajadi hadir dalam ramuan mereka.

Lain-lain Aditif Warna-Aditif FDA: Jeruk B, Citrus Merah No. 2, ekstrak annatto, beta-carotene, ekstrak kulit anggur, ekstrak cochineal atau carmine, paprika oleoresin, warna karamel, jus buah-buahan dan sayur-sayuran, safron

gambar

Monoglycerides dan Diglycerides

Mengapa Ia Ada Di: Pengemulsi
Sebagai pengemulsi, mono- dan diglycerides membantu campuran dan mengelakkan pemisahan bahan-bahan yang secara amnya tidak menggabungkan dengan baik, seperti minyak dan air.

Makanan Yang Mungkin Ada: Banyak salad dressing, butters kacang, marjerin, dan beberapa pencuci mulut beku bergantung kepada mono- dan diglycerides untuk sifat pengemulsi mereka.

Pengemulsi FDA yang Diluluskan: Lecithin soya, kuning telur, polysorbat, sorbitan monostearate

gambar

Monosodium glutamat (MSG)

Mengapa Ia Ada Di: Penambah Perisa
Apabila dikaitkan dengan makanan di restoran Asia, MSG kini digunakan oleh pelbagai rantaian makanan cepat saji dan dalam beberapa makanan yang diproses untuk meningkatkan rasa yang ada di dalam makanan. (Sesetengah orang melaporkan reaksi buruk kepada MSG, tetapi FDA mengatakan ia adalah bahan tambahan yang selamat.)

Makanan Yang Mungkin Ada: Makanan yang diproses, termasuk kerepek dan makanan ringan lain.

Penambah rasa Perisa FDA yang lain: Protein soya terhidrolisis, ekstrak yis bereaksi, disodium guanylate atau inosinate

gambar

Natrium bikarbonat

Mengapa Ia Ada Di: Ejen Kawalan pH dan Acidulant
Natrium bikarbonat, bahan biasa dalam serbuk penaik, membantu mengawal keasidan dan alkalin, serta mengelakkan kerosakan.

Makanan Yang Mungkin Ada: Sebagai tambahan kepada baking soda, anda boleh menemui bahan tambahan ini dalam beberapa minuman, pencuci mulut beku, coklat, dan makanan kalengan.

Lain-lain Ejen Kawalan pH yang diluluskan oleh FDA: Asid laktik, asid sitrik, ammonium hidroksida

gambar

Vitamin dan Mineral

Kenapa Mereka Ada Di: Aditif nutrien
Jika makanan yang diproses dilucutkan vitamin dan mineral penting semasa pengeluaran atau jika pengilang mahu meningkatkan nilai nutrisi makanan, vitamin dan mineral ditambah untuk “memperkayakan” makanan.

Makanan Yang Mungkin Ada: Kebanyakan bijirin mengandungi beberapa vitamin dan mineral tambahan, termasuk Kelenjar Jagung Kellogg, yang menyenaraikan 11 tambahan vitamin dan mineral pada senarai bahannya. Anda juga boleh menemui mereka yang ditambah kepada tepung, roti, buah-buahan dan sayur-sayuran, bar tenaga, dan susu, antara produk lain.

Nama-nama Ditambah Vitamin dan Mineral: Thiamine hydrochloride, riboflavin (Vitamin B2), niacin, niacinamide, folate atau asid folat, beta carotene, potassium iodide, iron or ferrous sulfate, alpha tocopherols, asid askorbik, vitamin D, asid amino (L-tryptophan, L-leucine, L-methionine)

gambar

Xanthan Gum

Mengapa Ia Ada Di: Penggandaan Lemak, Penstabil / Ketuat / Pengikat / Tekanan
Banyak makanan berkurangan lemak mengandungi gusi xanthan kerana ia menghasilkan tekstur yang sama yang biasanya dibuat oleh agen lemak. Produk lain termasuk untuk sifat penebalan dan keupayaannya untuk menghasilkan tekstur yang seragam.

Makanan Yang Mungkin Ada: Makanan di kedai runcit mungkin mengandungi aditif ini, dari barangan yang dipanggang dan pakaian untuk produk tenusu dan pencuci mulut beku.

Lain-lain Pengganti Lemak FDA yang Diluluskan: Olestra, gel selulosa, carrageenan, polydextrose, kanji makanan yang diubah suai, protein putih telur microparticulated, guar gum, whey protein concentrate

Lain-lain FDA-Diluluskan Penstabil, Penampal, Binders, dan Texturizers: Gelatin, pektin, gusi guar, carrageenan, whey

Loading...