Kerang dengan Cendawan dan Bayam

gambar

Michael Toland

Resipi ihsan Ina Garten

SCALLOPS DENGAN MUSHROOM & SPINACH

Hidangan 4

20 kerang laut, dipotong dari otot keras kecil

Garam kosher dan lada hitam segar

1/4 cawan tepung serba guna

Minyak zaitun yang baik

4 sudu besar (1/2 batang) mentega unsalted

1 cawan bawang merah cincang (3 bawang merah)

8 auns cendawan cremini, dipotong dan tebal dihiris

1/2 cawan wain putih kering

8 auns bayam bayi segar

2 sudu besar keju Parmesan

Lemon baji, untuk hiasan

1. Panaskan ketuhar hingga 275 darjah

2. Pat scallops kering dengan tuala kertas dan musim mereka dengan murah hati dengan garam dan lada. Kerang kerang dalam tepung dan goncangkan mereka untuk mengeluarkan apa-apa tepung berlebihan. Panaskan 2 sudu minyak zaitun dalam panci besar (12 inci). Apabila minyak sangat panas, tambahkan setengah kerang dan tumis pada satu sisi tanpa bergerak sehingga mereka ditenun, kira-kira 3 minit. Putar kerang dan masak selama kira-kira 2 minit lagi supaya kerang masih sedikit mentah di tengah. Pindahkan kerang ke piring tahan panas dan simpannya hangat di dalam ketuhar. Ulangi dengan baki kerang dan masukkannya ke pinggan dalam ketuhar.

3. Cair mentega dalam kuali dan tambah bawang merah. Masak di atas api sederhana selama 2 minit. Masukkan cendawan dan masak selama 4 hingga 5 minit, beralih kerap, sehingga ditenun dan lembut. Tambah wain dan mengikis bit coklat dengan sudu kayu. Masak selama 2 minit untuk mengurangkan wain.

4. Tambah bayam ke dalam periuk di genggam, jadi sesetengahnya akan terbakar sebelum menambah lagi. Tosok bayam dengan sos untuk membantu ia layu. Apabila semua bayam telah layu, masukkan campuran bayam ke kerang dalam oven. Taburkan dengan keju Parmesan dan bakar selama 3 minit, sehingga kerang hanya dimasak. Taburkan dengan lada dan panaskan dengan biji lemon.