“Saya Lakukan” Makanan: Tradisi Perkahwinan Kuliner Global

gambar

Feng Li / Getty Images
Pernah tertanya-tanya bagaimana orang lain merancang menu perkahwinan mereka? Lihat tradisi masakan keluarga global berikut yang terdiri daripada manis kepada sup, dengan banyak variasi pada kek perkahwinan putih besar di antara. Walau apa cara anda memotongnya, jelas bahawa orang mahu makan, minum, dan bersukacita – dan hari perkahwinan adalah masa yang tepat untuk menjalankan pengalaman manusia yang tidak dapat dinafikan ini. Memperkenalkan perkahwinan dan mencari idea untuk anda atau rakan? Semak kek perkahwinan yang menakjubkan ini atau idea-idea koktail perkahwinan untuk banyak inspirasi.

gambar

Feng Li / Getty Images
Perkahwinan di sekitar Globe

Tidak kira di mana di dunia, perkahwinan dianggap sebagai perayaan yang paling dihargai. Namun, kerana setiap budaya, masyarakat, atau negara berbeza dalam upacara ritual mereka, begitu juga makanan pilihan mereka pada hari besar. Ketahui tentang perkahwinan tradisional makan (dan sebab-sebab di sebalik mengapa mereka dihidangkan) dari negara-negara ini di seluruh dunia.

gambar

Melanie Acevedo
England

Apabila Royals mengumumkan pilihan kek perkahwinan mereka, mereka mendedahkan rasa nostalgia dan tradisional. Putera William memilih kek coklat biskut kegemaran kanak-kanak, sementara Kate Middleton memilih untuk memakan kek buah-buahan Inggeris pelbagai peringkat.

Pada zaman pertengahan, tetamu bahasa Inggeris membawa kue kecil ke majlis perkahwinan untuk pengantin perempuan. Kek ini dibumbui dengan buah-buahan sebagai simbol kesuburan dan kemakmuran dan selalunya dihiasi dengan lapisan marzipan dan lapisan gula diraja. Walaupun di Amerika Syarikat, lapisan atas kek perkahwinan disediakan untuk ulang tahun pertama pasangan itu, tradisi Inggeris menyimpan lapisan teratas sebagai kue pembaptisan untuk merayakan kelahiran anak pertama pasangan itu.

gambar

Erica Futran / Makanan Stok
Perancis

Kek perkahwinan tradisional Perancis adalah tidak terlalu bercita-cita tinggi. Sebenarnya, ia menyerupai struktur paling dikenali mereka: Menara Eiffel. Kek ini, yang dipanggil “croquembouche,” tidak benar-benar kek sama sekali. Ia adalah menara puffs krim (atau profiteroles) yang diliputi dalam gula karamel (atau kadang-kadang dicelup dalam coklat) dan disusun ke dalam menara yang elegan. Buah badam, bunga, atau reben sugared sering diselingi dengan bengkak krim. Seni yang boleh dimakan? Oui.

gambar

malerapaso / Istock
Itali

Orang Itali tahu bagaimana untuk meraikan: Majlis perkahwinan tradisional boleh membanggakan sebanyak 14 kursus, termasuk cendawan, zaitun, salami, lada jeruk, calamari, prosciutto, dan antipasti lain, bersama dengan hidangan pasta, salad, dan sup. Terdapat juga unsur simbolik untuk tambang perkahwinan Itali. Tetamu dihidangkan twists doh goreng yang ditutupi gula tepung, yang disebut “bowties,” yang dipercayai membawa berita baik. Dalam sesetengah keadaan, tetamu diberi kotak hadiah yang diisi dengan badam manisan, yang bermaksud mewakili aspek kehidupan yang manis dan pahit (atau “lebih baik atau lebih buruk”).

gambar

Dennis Gottlieb / Makanan Stok
Norway

Kek perkahwinan tradisional Norway, dipanggil kransekake, diterjemahkan secara literal kepada “cincin kek,” yang sepatutnya sesuai untuk majlis itu, walaupun kek ini boleh didapati di pelbagai upacara di Norway, termasuk pembaptisan dan di pesta percutian dan makan malam. Kransekake dibuat dengan badam, gula, dan putih telur, dan dibuat dengan menyusun gelang cincin lulus di atas antara satu sama lain untuk membentuk bentuk conelike. Idealnya, kek lembut dan kenyal, tetapi cukup kokoh untuk diselenggarakan sepanjang upacara. Kadang-kadang sebotol wain diletakkan di tengah: Satu lagi pilihan struktur yang bijak!

gambar

Winfried Heinze / Food Stock
Maghribi

Kebanyakan majlis perkahwinan Maghribi dan perayaan berkaitan mereka boleh berlangsung selama beberapa hari, yang diterjemahkan kepada banyak makanan. Yang tradisional tagine (sejenis rebus) biasanya disajikan dengan gaya keluarga. Untuk pencuci mulut, bakul buah yang banyak sering dilalui sebagai pengganti satu kek besar. Walau bagaimanapun, jangan risau, jika anda menghadiri majlis perkahwinan Maghribi, anda mungkin akan dihantar ke rumah dengan kotak yang penuh dengan pastri.

gambar

Freudenthal Verhagen / Istock
Bermuda

Pada hari pernikahan pasangan, tradisional untuk pengantin perempuan dan pengantin untuk meletakkan saplings tumbuhan di atas kek mereka. Apabila tiba di rumah pertama mereka bersama, pasangan itu menanam pokok-pokok dan menanamnya tumbuh sebagai lambang kesatuan mereka.

gambar

Wolfhardt / Wiki Commons
Brazil

Apabila ia datang kepada makanan perkahwinan, orang Brazil memanggilnya seperti yang mereka lihat: Kue-kue yang dihidangkan di majlis perkahwinan dipanggil casadinhos, bermaksud “berkahwin.” Kuki membentuk sejenis sandwic, yang diadakan bersama dengan marmalade, madu, jem, atau krim. Rawatan itu kemudian digulung dalam gula dan dibungkus secara berasingan, selepas itu mereka dipanggil bem casados, atau “berkahwin dengan baik,” melambangkan kesatuan manis pengantin lelaki dan perempuan.

gambar

Steve Vidler / Photo Library
Korea

Di Korea, banyak makanan yang disajikan pada hari pernikahan mempunyai makna simbolik langsung. Mie panjang, dipanggil kuk soo dilayan untuk mewakili kehidupan yang panjang untuk pasangan bahagia. Pencuci mulut dipanggil yak shik juga disampaikan: Pecahan bola berasap beras manis dengan gula perang dan berbintik dengan kismis, kacang pinus, dan buah berangan, yang melambangkan anak-anak. Atas sebab ini, tetamu perkahwinan melihat kehadiran tradisi di mana buah berangan dan tarikh dilemparkan ke pengantin perempuan, yang cuba menangkap mereka dalam pakaiannya. Nombor yang ditangkapnya menunjukkan betapa besar keluarga pasangan bahagia!

gambar

Alena Hrbkova / Food Stock
Jerman

Apabila anda ditawarkan hochzeitssuppe pada perkahwinan Jerman, katakan “Saya lakukan!” Hochzeitssuppe secara harfiah bermaksud “sup perkahwinan,” dan merupakan sup jernih dengan sayuran dan bebola kecil. Walaupun ia kelihatan seperti sup yang agak mudah, resepi tradisional boleh mengambil masa sehingga lima jam untuk disediakan. Tidak hairanlah ia digunakan untuk majlis-majlis khas!

gambar

Mata Ubiquitous / Photo Library
Jepun

Salah satu ritual perkahwinan yang paling terkenal di Jepun dipanggil san-san-kudo, semasa pengantin lelaki bergilir-gilir menghirup sake dari tiga cawan yang berbeza dari berbagai saiz disusun di atas satu sama lain. Tiga sips pertama (san) mewakili tiga pasangan: pengantin perempuan, dan ibu bapa masing-masing. Ku, yang bermaksud “sembilan”, dianggap sebagai nombor bertuah. Masa ini menyekat perkahwinan dan mewakili pasangan baru yang terbentuk (dan tidak dapat dipecahkan).

gambar

Feng Li / Getty Images
China

Perkahwinan tradisional China menampilkan jamuan perkahwinan 12 hingga 14 jam. Angsa liar, yang berkeliaran untuk hidup dan berpindah bersama, sering berkhidmat sebagai simbol kebahagiaan perkawinan dan kesetiaan. Makanan simbolik lain termasuk Bebek Peking, dianggap hidangan “merah”, warna nasib baik. Timun laut, sup ikan hiu, babi yang menyusu panggang, sup kacang merah yang manis, dan roti manis adalah antara hidangan lain yang biasanya disajikan.

gambar

Christopher Pillitz / Dalam Gambar / Corbis
India

Di tengah-tengah warna-warna yang cemerlang, bunga, henna, tudung, dan muzik, makanan di perkahwinan Hindu masih berjaya menonjol. Sejak perayaan dapat bertahan hingga seminggu, pesta perkahwinan adalah maraton macam-macam. Semasa sambutan yang panjang, para tetamu makan di pelbagai jenis makanan India seperti naan, kari, dan kentang panggang. Selepas majlis perkahwinan, makanan bermula termasuk barangan bukan vegetarian serta minuman beralkohol. Tidak ada kek perkahwinan, tetapi adalah adat bagi pengantin lelaki untuk memberi makan setiap makanan manis (seperti madu dan yogurt). Gula-gula juga memainkan peranan dalam perkahwinan Sikh dan Punjabi. Di pihak pertunangan, pengantin perempuan menerima gula-gula yang dipanggil methiyai serta buah-buahan, dan semasa majlis tersebut, ibu pengantin makan makanan manis India dipanggil ladoo.