9 Perkara Yang Harus Anda Lakukan Semasa Memakan Makanan Cina

Jika anda pernah mendapati diri anda mendapat perhatian serius dari pelayan anda, periksa diri anda: Adakah anda benar-benar mengabaikan etika makanan Cina?

Jangan masukkan kicap pada nasi goreng anda.

Udang Fried Rice Horizontal

Ethan Calabrese

Anda tahu bagaimana sesetengah tukang masak menganggapnya kurang ajar untuk menyerap makanan anda di meja? Menambah kicap padi anda menyinggung masakan Cina dengan cara yang sama. Idea ini ialah mereka telah memasak makanan anda untuk kesempurnaan, jadi anda tidak perlu menambah apa-apa lagi.

Jangan sekali-kali menyeberang penyepit anda di atas meja.

Orang Cina mengaitkan apa-apa dalam simbol “x” dengan penafian. Dengan meletakkan penyepit anda dalam pembentukan itu, anda sebenarnya menafikan syarikat anda.

Tahan penutup teko semasa anda mencurahkan.

gambar

Youtube.com / itstimeforteaNJ

Cara yang betul untuk berkhidmat kepada diri sendiri dan orang lain adalah dengan memegang pemegang teko dalam satu tangan dan menekan tudung dengan yang lain sambil tuangkan.

Ada cara yang betul untuk menggunakan penyepit anda pada hidangan bersama.

Hidupkan mereka sehingga akhir yang menyentuh makanan bukanlah yang telah anda masukkan ke dalam mulut anda sepanjang malam.

Jangan melekatkan penyepit anda ke dalam nasi anda.

gambar

Youtube.com / Howcast

Di China, tradisi untuk melekatkan kemenyan ke dalam nasi untuk menghormati orang yang mati, jadi melakukan perkara yang sama dengan penyepit anda adalah bentuk yang tidak baik.

Angkat cawan anda dengan dua tangan apabila membuat roti bakar.

Tradisi ini lebih simbolik sekarang berbanding ketika berabad-abad yang lalu. Mempunyai tangan kiri anda di atas cawan anda selain daripada hak anda akan menandakan bahawa anda tidak bersenjata. Ia juga dilihat sebagai sopan untuk mengambil cawan dengan dua tangan apabila ia diserahkan kepada anda.

Jangan sekali-kali flip ikan.

gambar

Restoran Cina sering mempunyai ikan secara keseluruhan di menu, tetapi jika anda memesan satu, berhati-hati dengan cara tertentu untuk membersihkannya. Sebaik sahaja anda makan satu sisi ikan, tarik keluar tulang dan terus makan. Membalikkannya melambangkan penangkapan kapal nelayan.

Jangan sentuh penyepit anda terhadap mangkuk anda.

Itulah bagaimana orang-orang tunawisma di negara ini meminta makanan, dan itu dianggap tidak menghormati untuk berbuat demikian di atas meja.

Jangan “pop” sup kuih sup.

gambar

James Leynse

Lup sup, atau bao long bao yang dipanggil di China, tidak seperti pistachios: Mereka tidak dimaksudkan untuk dimakan sebilangan cara kreatif. Yang betul – dan sopan – cara untuk mengembara adalah dengan sedikit menggigit kulit dumpling dan slurping sup sebelum makan yang lain.

Ikuti Delish di Instagram.

Muat turun aplikasi Delish.

Loading...