Anda Belum Hidup Sehingga Anda Makan Gelato Berbentuk Seperti Piglet

Jika kami memberitahu anda Vyvy Hoang, yang berasal dari Jerman, memutuskan untuk membuka sebuah kedai di kampung asalnya di Westminster, CA, berdasarkan makanan kegemarannya di Jerman, anda mungkin akan mengandaikan dia adalah bratwurst atau schnitzel. Anda salah: Dia menjual gelato. Rupa-rupanya, pencuci mulut Itali hanya popular di tempat lain di Eropah. “[Di Jerman] gelato adalah kira-kira satu euro setiap sudu, jadi di sini, saya fikir aiskrim cukup mahal pada $ 5 atau $ 6 sudu,” kata Hoang Los Angeles Times. “Saya mahu membawa sesuatu yang lebih murah ke rumah baru saya tetapi tetap memegang tradisi itu.”

gambar

Dari Eiswelt Gelato

Kedai minuman kerasnya dipanggil Eiswelt Gelato – eiswelt bermaksud “dunia ais” dalam bahasa Jerman – tetapi Hoang dan kakitangannya lebih banyak daripada sekadar mengaitkan barang-barang itu. Mereka menghiasi gelato untuk kelihatan seperti babi, anak ayam, kelinci, dan banyak haiwan lain di zoo. Baru-baru ini, Eiswelt menambah zirafah ke menu: Sangkar gelato dibor pada wafel yang panjang dan kurus yang telah meresap dengan coklat. Jika anda seorang peminat makhluk yang lebih fantastik, anda boleh memesan Unicorn atau Pikachu. Binatang itu adalah usaha Hoang untuk menyebarkan berita mengenai perniagaan barunya di media sosial. “Kini dengan Instagram dan Facebook, semua orang mengambil gambar makanan mereka,” katanya Los Angeles Times temuduga. “Saya fikir makanan selalu ada sekarang.”

gambar

Dari Eiswelt Gelato

Malah perisa adalah di luar norma apa yang anda dapati di kedai ais krim tipikal anda. Terdapat teh Thai, durian, kek hari jadi, dan limau mawar, bersama dengan klasik seperti strawberi dan coklat, dan ciptaannya tidak semestinya mahal seperti yang anda sangka. Malah haiwan yang lebih besar hanya akan menetapkan anda kembali sekitar lima dolar. Sekiranya anda mendapati diri anda tiba-tiba ingin memandu ke pusat membeli-belah di pinggir L.A. untuk gelato berbentuk beruang, anda tidak bersendirian: Hoang berkata orang ramai memandu lima jam untuk ke kedainya kadang-kadang – jadi, langkah di atasnya.

Ikut Delish pada Instagram.

Muat turun Delish aplikasi.

Loading...