Apa Makan Di Restoran Sama Seperti 50 Tahun Lalu

gambar

AMC

Tradisi makan sekolah lama telah tersusun di dalam bentuk pengunjung klasik, dan beberapa restoran tertua di negara ini membuat satu titik menyimpan sejarah yang dipamerkan, tetapi banyak telah berubah sejak hari pemanduan dan jukebox di akhir 60-an.

gambar

Getty Images
Pelanggan sentiasa membawa wang tunai.

Kemudahan membayar bil anda dengan kad kredit tidak menjadi pilihan yang berdaya maju sehingga sistem itu dikomputerkan pada tahun 1973, jadi pengunjung sentiasa menyimpan wang tunai di tangan. Nasib baik, menyelesaikan cek itu semudah membuang beberapa perubahan di kaunter dan berjalan keluar.

gambar

Getty Images
Cek telah ditulis dengan tangan.

Tetamu sekolah lama masih menyimpan perkara-perkara yang mudah dengan menyurat pesanan anda ke dalam kertas, tetapi sebelum daftar digital menjadi penyokong, itulah bagaimana tagihan anda tiba di setiap restoran.

gambar

Getty Images
Kedai-kedai soda sedang dalam perjalanan.

Dalam 40-an dan 50-an, air pancut soda ubat adalah tempat untuk bersosial dengan rakan-rakan di atas soda ais krim dan krim telur, tetapi rantai seperti Walgreens dan Dairy Queen muncul dan meletakkan mereka keluar dari perniagaan.

gambar

Getty Images
Tetapi air pancut Coke adalah kemarahan.

Populariti Coca-Cola memastikan bahawa restoran-restoran di mana-mana menanam sirap dan memukulnya pada tahun 50-an dan 60-an. Ikon aluminium yang ikonik diperkenalkan pada tahun 1967.

gambar

Getty Images
Kemudian pemacu mengambil alih.

Para pelanggan memeluk trend memandu, yang memperkenalkan perkhidmatan sisi kereta dengan pelayan “waitress” dan pelayan di restoran seperti A & W.

gambar

Getty Images
McDonald’s sedang sejenak.

Walaupun McDonald’s telah beroperasi sejak 40-an, Ray Kroc kemudian memperluas jangkauan rangkaiannya ke skala global, menambah perkhidmatan pemanduan dan memperkenalkan item menu yang disukai seperti Big Mac, yang bermula pada tahun 1967.

gambar

Getty Images
Pengambilan keluar adalah konsep baru.

Dengan lebih daripada 1,000 lokasi di seluruh A.S. pada tahun 1966, Kentucky Fried Chicken mempopulerkan idea tentang “mengambil” hidangan makanan segera, dengan iklan yang menyatakan: “Kami menetapkan makan malam Ahad tujuh hari seminggu.”

gambar

Getty Images
Menu adalah lebih pendek.

Menu restoran berbilang halaman yang boleh anda layari seperti buku tidak pernah terdengar kembali pada hari itu. Restoran menawarkan senarai pendek ringkas, sisi dan pencuci mulut dengan pilihan minuman yang terhad, dan meminta penggantian pasti akan membuat anda kelihatan kotor.

gambar

Getty Images
Dan makanan itu lebih murah.

Harga restoran dari 60-an dan 70-an membuat penawaran hari ini seolah-olah keterlaluan. Makan malam ayam panggang panggang, lengkap dengan sisi, hanya makan pengunjung 70 sen pada tahun 1963.

gambar

Getty Images
Air yang berkilauan bukan pilihan.

Pelayan pasti tidak meminta pelanggan sama ada mereka lebih suka air yang bersinar atau berkilauan. Selain daripada air, orang Amerika banyak minum soda dan bir di restoran sehingga Perrier meletupkan industri air berkilauan di negeri-negeri pada tahun 1977.

gambar

Tetapi remaja boleh memesan minuman keras.

Umur minum adalah di seluruh tempat antara tahun 1969 dan 1976. Oleh kerana banyak negeri menurunkan umur minum dari 21 hingga 18 untuk menyesuaikan perubahan zaman pengundian, remaja dapat minum bir dengan makan malam mereka di beberapa bahagian negara.

gambar

Getty Images
Dan merokok dibenarkan.

Walaupun kebanyakan restoran mempunyai bahagian-bahagian yang tidak merokok, ia adalah perkara biasa untuk bar dan restoran yang diselubungi dengan selubung asap rokok dengan pengunjung makan sepanjang makanan mereka.

gambar

Getty Images
Pemisahan adalah masalah yang masih besar.

Satu siri tempat duduk diadakan sepanjang 50-an dan 60-an untuk membantah pemisahan di restoran dan tempat awam lain. Walaupun Presiden Lyndon B. Johnson melarang amalan tersebut dengan menandatangani Akta Hak Sivil 1964, pelanggan hitam sering mengalami harga yang tidak adil, perkhidmatan yang buruk dan banyak lagi.

gambar

Getty Images
Kedai-kedai mempunyai bilik makan.

Sebelum bau makanan makanan Cina makanan yang meresap pusat-pusat membeli-belah, duduk untuk makan tengah hari di restoran kedai serbaneka adalah kejadian biasa. Bloomingdale’s, Marshall Field’s, Macy’s dan kedai-kedai lain menyajikan sandwich, salad dan makanan penutup yang mudah, jadi pembeli boleh makan dengan santai semasa menjalankan tugas mereka.

gambar

Getty Images
Sesiapa sahaja yang mempunyai kad Kelab Diner.

Kad caj perjalanan dan hiburan adalah cara yang trendi untuk menyelesaikan bil semasa makan bersama rakan atau rakan sekerja. Sistem Club Diner membenarkan pelanggan membayar baki mereka dari restoran yang berpartisipasi pada setiap akhir melalui akaun kredit mereka.

gambar

Getty Images
Howard Johnson adalah pergi ke mana-mana perjalanan jalan raya.

Sebelum menaiki kereta panjang bermakna meraih Makan Selamat di McDonald’s drive-through, Howard Johnson adalah perhentian yang sangat popular untuk pelancong yang lapar. Ia adalah rantaian restoran terbesar di A.S. pada tahun 60an dan 70an, yang terkenal dengan jalur goreng goreng dan 28 rasa aiskrim buatan sendiri.

gambar

Getty Images
Penyaman udara adalah titik jualan yang besar.

Walaupun penghawa dingin kediaman tidak ada yang baru, restoran dengan sistem penyejukan kurang biasa. Banyak tempat yang diiklankan AC bersama-sama dengan item menu mereka untuk menarik pelanggan, terutamanya pada hari-hari panas dan panas.

gambar

Getty Images
Pelanggan mengawal muzik.

Jika anda mahu mengawal lagu semasa anda makan, anda boleh bertaruh terdapat jukebox di sudut, menunggu pilihan lagu anda. Pengenalan kotak dinding bermakna pengunjung boleh melakukannya dengan betul dari meja atau bilik mereka.

gambar

Getty Images
Restoran 24-jam adalah terhad.

Hari ini restoran dan kedai serbaneka tetap dibuka 24 jam, tetapi 50 tahun yang lalu, pengunjung klasik hanya tentang satu-satunya tempat untuk merebut apa-apa pada waktu, siang atau malam. Mereka adalah yang paling lazim di bandar-bandar besar dan kawasan di mana pekerja kilang berada di tempat kerja sepanjang masa.

gambar

Getty Images
Tetapi rantai mula semakin kompetitif.

Restoran-restoran seperti Denny’s dan Waffle House melambangkan tradisi dengan terus membuka cuti utama seperti Krismas dan Kesyukuran, membawa satu tan perniagaan dan memberi inspirasi kepada orang lain untuk mengamalkan operasi 365 hari.

Loading...