Bagaimana Mengemudi Paskah Berukuran Olimpik: Pesta Yunani dari Chef Michael Psilakis

gambar

Chef dan ahli perniagaan New York yang berjaya, Michael Psilakis membesar dengan pengaruh negara-negara lama sebagai orang Yunani pertama. “Bahasa Yunani adalah bahasa pertama saya, saya membesar seperti Wedding Big Fat Greek saya,“kata Psilakis.” Itu adalah hidup saya, dan semua yang kita lakukan (dan tidak) berkisar kebanggaan bahawa ibu bapa saya menanamkan saya. “Ibu dan ayahnya, kedua-dua tukang masak yang serius, menyediakan hidangan tradisional pada hari-hari yang paling suci, Paskah Orthodox Greek Menurut doktrin gereja, orang Yunani memelihara 40 hari Kusta, yang bermaksud 40 hari berpuasa: tiada daging, tidak ada ikan, tidak ada ayam, tidak ada permainan, tanpa tenusu – tiada apa-apa dengan darah (sukar bagi negara orang yang wujud pada kambing dan kambing).

Semua perubahan selepas jisim tengah malam yang rumit, satu peristiwa yang indah dan rohani di mana jemaah mengikuti kubur dilapisi bunga dalam perarakan lilin. “Anda pulang ke rumah sekitar jam 1:30 pagi ke a besar makan. Besar sekali! “Kata Psilakis, yang selalu menjadi pesta di rumah nenek ibunya, Yaya, dan pada hari berikutnya semua orang pergi ke rumah ibunya.” Ia seperti mempunyai dua koki yang berbeza yang menyediakan hidangan, “kata Psilakis dengan bangga.

Sentiasa pada menu itu: sup khas yang dibuat dari sos lemon dan telur dengan ladu berisi daging domba yang direbus dalam cecair selama lebih dua jam. Berikutan sup khas itu adalah bintang sebenar: kambing domba yang dipanggang seluruhnya. Apabila Psilakis adalah anak kecil, bapanya membina sebuah “kuil,” seperti yang dipanggilnya, di halaman belakang khusus untuk memakan semua binatang di atas ludah. “Kami memanggang 20-30 ekor haiwan setahun!” mengingati Psilakis. Pagi awal pada hari selepas Paskah, dia dan bapaknya akan mempersiapkan diri untuk hari Olimpik makan dengan mengangkat anak domba itu di ludah. Setelah berputar selama berjam-jam di atas nyalaan panas, daging lembut siap untuk sekelompok keluarga dan sahabat yang besar untuk turun, melekat garpu ke dalam domba dan memakannya langsung meludah.

Segala-galanya di menu Paskah disajikan dengan gaya keluarga, termasuk salad besar dengan pakaian lemoni dan moussaka – terung goreng ringan dan zucchini berlapis dengan kentang dan kambing dan di atasnya dengan béchamel, semuanya dipenuhi dengan roti Paskah yang lembut dan manis. (Jika anda tidak mempunyai masa untuk membakar, banyak kedai roti Yunani dan Itali menjual roti Paskah semasa cuti.) Tetapi perkara yang paling penting di atas meja: telur merah dicelup.

Menduplikasi pesta yang sama besarnya dengan yang satu ini mungkin sedikit mencabar tanpa tempat kura-kura dan sekumpulan ahli keluarga untuk membantu dengan semua kerja yang kotor. Tiada kebimbangan: Chef Psilakis berkongsi beberapa resipi klasiknya yang teguh, sihat, dan cukup mudah untuk disediakan di rumah.

Masa untuk melengkapkan keluarga dan rakan-rakan anda untuk pesta Paskah Yunani yang besar lemak anda sendiri!

Resipi Chef Psilakis

Meze

Telur Merah

Peppers panggang

Feta Cheese Platter

Sweetbreads Renyah

Zaitun campuran

Hidangan utama

Arni Sto Fourno

Hidangan sampingan

Moussaka

Pencuci mulut

Galaktoboureko

Tiga Tips dari Chef Psilakis pada Prepping untuk Hari Besar

1. Jangan terkejut.

“Orang ramai berasa gementar memasak untuk kumpulan, tetapi mereka tidak boleh kerana semua yang anda lakukan adalah memasak lebih banyak.”

2. Dapatkan teratur!

“Petua utama saya untuk sesiapa sahaja adalah dengan memulakan senarai pengeluaran, ia adalah sesuatu yang masih dilakukan setiap hari di restoran. anda mempunyai semua resipi yang lain. Itulah perkara-perkara kecil yang anda teruskan semula yang mengambil masa. ” Nasihatnya: Rancang memasak cara anda merancang hari di pejabat. “Luangkan masa untuk memikirkannya, letakkan di atas kertas. Luangkan lebih banyak masa untuk berfikir, dan itu akan membolehkan anda menghabiskan lebih sedikit masa memasak.”

3. Ingat sebab anda berada di sana.

“Pada penghujung hari, ini adalah mengenai orang-orang yang anda datang ke rumah anda: orang yang anda suka, saya tidak boleh membantu membuat perkara lebih terperinci daripada yang sepatutnya, tetapi saya cuba memberi tumpuan untuk membuat kebaikan, bersih makanan yang membolehkan saya menghabiskan banyak masa yang saya dapat dengan orang-orang yang saya mengundang. Makanan adalah kenderaan yang kita gunakan untuk membawa kita semua bersama-sama. “

Loading...