Inilah Apa Itu Suka Sama Untuk Menjadi Chef Swasta Untuk Orang Kaya & Terkenal

Saya tidak pernah bermimpi saya menjadi tukang masak peribadi. Saya seorang penulis kerja dan pelakon yang bekerja keras dengan kejayaan yang sangat baik di bawah tali pinggang saya, tetapi ketidakstabilan gaji artis itu memakai saya turun selama bertahun-tahun. Tidak lama kemudian, kemahiran dapur saya yang yakin berkembang menjadi pertunjukan masakan sepenuh masa untuk keluarga besar bandaraya kaya yang mempunyai beberapa rumah dan jangkaan yang tinggi. Jackpot!

Gaji itu lebih daripada yang pernah saya buat sebagai seorang artis. Saya menetapkan menu saya sendiri dan merpati kepala pertama untuk menguruskan rumah yang sangat khusus. Dan kerana tahap keintiman yang diperlukan antara pelanggan dan koki, saya telah melihat beberapa pandangan berair dalam jiwa manusia. Semua chef peribadi adalah. Tidak, kita tidak membiasakan cerita-cerita yang mendalam secara peribadi, tetapi kita lakukan mengiktiraf kemustahilan paradigma tingkat bawah-bawah.

Pada hujung minggu, para pelanggan saya mempunyai tetamu yang tinggal di rumah mereka di Cape Cod. Saya bangun pada waktu subuh, berjalan dengan sombong untuk mengeluarkan penyebaran rumit sebelum orang lain bangun. Melangkah antara mesin espresso, peti sejuk, dan empat pembakar telur yang meletup di pelbagai peringkat, saya dihentikan di trek saya oleh, “Jacqueline, sayang, bolehkah anda memotong bagel saya? Saya sangat buruk dengan memotong bagel! “

Oh. Saya. Tuhan.

Ini mengingatkan saya kepada salah seorang tukang masak yang memberitahu saya bahawa dia bekerja untuk ‘yang kaya dan tidak mempunyai harapan’ ketika saya bertanya kepadanya tentang permintaan asin yang dia terima: “Mana-mana roti yang dihidangkan adalah tanpa kerak, potong 1/4th daripada satu inci tebal. Kopi dan teh dihidangkan hanya pada 120.5 darjah F. Roti bakar dibumbui di kedua-dua belah pihak. Semua daging yang dipelihara akan dipotong menjadi kepingan ½ inci. Tiada sayur-sayuran kuning yang boleh dihidangkan.”

Rakan rakan chef memberitahu saya tentang bagaimana seorang lelaki yang sesuai meninggalkan ruang makan untuk menelepon semasa makan malam sebelum makanan penutup telah dihidangkan. Dia kemudian berjalan ke dapur dengan telefonnya dengan tangan dan hanya mengucapkan kata-kata itu, ais krim‘. Dia memberitahu saya hubungan mata yang tidak ada dan kurangnya kemanusiaan adalah lantai.

Di Los Angeles, seorang tukang masak kepada pelanggan selebriti tertawa ketika berkongsi banyak permintaan ganjil yang dia terima: “Saya bekerja dengan sekumpulan orang yang tidak masuk akal, dan lebih banyak wang yang mereka miliki, lebih tidak masuk akal yang mereka nyatakan. ke dalam bilik tidurnya semasa dia melakukan hubungan seks dengan tiga orang perempuan dan bertanya kepada saya jika saya boleh memasak untuknya di sana, saya suka, Baiklah, tidak ada masalah. Saya tidak mempunyai sempadan – apa sahaja anda mampu, Saya boleh masak. “

Nasib baik, tidak ada pelanggan pernah minta saya berbuat demikian. Mereka juga tidak meminta saya untuk “membuat makan di sekitar puisi,” atau “mencari dan memasak otak monyet segar,” seperti yang dialami para koki lain. Tetapi apabila mereka melakukannya, anda jarang mengatakan tidak.

Kami tidak memberitahu tetamu bahawa mereka muncul tanpa RSVP, membuang tetapan meja dan bahagian menu. Atau itu mungkin mereka sepatutnya memberitahu kami bahawa mereka adalah seorang vegetarian sebelum ini kami meletakkan plat lembu.

Tidak, kami tahu pelanggan kami menghargai budi bicara, jadi kami tidak menunjuk pas sosial atau kesalahan yang menjadikan hari sukar kami hampir tidak dapat ditanggung.

Kerana inilah perkara itu: walaupun permintaan gila dan bencana kadang-kadang, kita berkembang dalam jenis pekerjaan ini. Kebanyakan yang masuk ke dalam perniagaan mempunyai kecenderungan semula jadi untuk menjaga orang. Beberapa wanita yang saya bicarakan tidak mempunyai anak, jadi kami mendapat sedikit keseronokan daripada memasak resep sos manis pasta berusia 13 tahun, walaupun ia mengambil sepuluh kesakitan akan berlaku sebelum dia akan menyerangnya.

Dan kami sangat menghargai keintiman yang luar biasa yang kami dapat berkongsi dengan pelanggan dan keluarga mereka. “Saya mempunyai seorang pelanggan beberapa tahun yang lalu yang mempunyai kanser terminal dan dua anak remaja, dan dengan makanan yang saya sediakan, dia duduk dan makan bersama mereka,” seorang teman chef memberitahu saya. “Ini hadiah yang cukup dipercayai untuk menyediakan makanan untuk keluarga.”

Saya tidak lagi berfungsi sebagai tukang masak peribadi, tetapi permintaan bagel-memotong tidak lagi akan didaftarkan sebagai ganjil di telinga saya. Melihat ke belakang, saya masih ingat lagi bagaimana tetamu yang sama sentiasa hangat dan mesra kepada saya, jadi ada sesuatu yang hampir membantunya membantu dia semasa dia berada di bandar. Ya, saya akan melihat kenaikan kening jika saya secara tidak sengaja bertindak balas kepada perbualan intelektual yang terdengar di meja makan semasa berkhidmat atau dibersihkan. Ya, kadang-kadang saya rasa “diletakkan di tempat saya” oleh mereka yang saya makan.

Secara keseluruhannya, saya berjaya dalam profesion di mana sebanyak kasih sayang dan kasih sayang sepenuh hati menyelinap ke dalam perkhidmatan yang mungkin. Dan sementara kebanyakan chef swasta yang mengamati negara ini akan bercakap di kalangan mereka tentang ketidakupayaan mereka “di atas” kami dan permintaan histeria yang mereka buat, kami menyimpan mulut kami apabila dilayan dengan adil dan berbayar dengan baik. Atau senario kes terburuk – kami menyelinap bahan yang dijanjikan oleh klien untuk tidak suka ke dalam hidangan, dan menonton dengan kepuasan sombong apabila mereka menyiapkannya.

Sesuatu seperti itu.

Ikuti Delish di Instagram.