12 Jenis Terbaik Ice Cream Sekitar Dunia

gambar

Ambil lawatan ke dunia dengan pencuci mulut kegemaran setiap orang, kemudian ambil pasport anda dan menggali.

gambar

instagram / @bluenovala
Ice Cream Rolled

Konsep yang menarik kepada kebanyakan, ais krim rolled-up sebenarnya adalah makanan jalanan yang sangat umum di Thailand, Malaysia, Kemboja dan Filipina. Lebih mengejutkan lagi ialah proses keseluruhan – menuangkan campuran ais krim, mencincang, mencampurkan tambahan (seperti strawberi dan Oreos), dan dengan sempurna melancarkan ais krim – hanya mengambil masa kira-kira dua minit.

gambar

Rheanna O’Neil Bellomo
Berkhidmat lembut

Klasik musim panas di A.S., penyampaian lembut mula-mula dicipta pada tahun 1930-an. Ia mendapat tekstur super licin dari udara yang diperkenalkan kerana bahan-bahan dibekukan. Terdapat hanya coklat dan vanila, ia paling kerap dilayan dalam kerucut dan kemudian dicelupkan dalam coklat atau pelangi pelik.

gambar

instagram / @TCBY
Yogurt beku

Sihir popular di A.S. terutamanya, yogurt beku mendapat debut arus perdana pada tahun 1981, terima kasih kepada TCBY. Ia berdasarkan kepada model servis lembut tetapi lebih rendah lemak dan menawarkan rasa yang tajam, terima kasih, dengan baik, yogurt.

gambar

instagram / @snowbowlscreamery
Salji salji

Pesanan es krim di Taiwan dan anda akan mendapat hidangan syurgawi, permen berbulu. Selepas pembekuan kiub gergasi susu dan air, pembuat aiskrim mencukurnya ke dalam jalur insan nipis dan kemudian mengatasinya dengan boba, buah segar, susu kental manis, coklat, dan banyak lagi..

gambar

Gelato

Rempah gelato Itali dan membentuk sangkar tidak sempurna kerana ia jauh lebih padat daripada ais krim Amerika standard. Ini kerana ia mengandungi jumlah susu yang lebih tinggi daripada krim, dan ia berputar pada kadar yang lebih perlahan, yang bermakna kurang udara diperbadankan. Terdapat juga cenderung tidak ada (atau sangat kecil) telur yang terlibat, supaya rasa lebih sengit dan tulen.

gambar

instagram / @andazdelhi
Kulfi

Ais krim di India lebih seperti custard daripada apa-apa lagi. Ia tebal dan padat dan memerlukan masa lebih lama untuk mencairkan, yang menjadikannya sempurna untuk berkhidmat pada kayu. Rasa lebih banyak di sisi yang gurih, dengan pilihan seperti safron, kapulaga, dan meningkat.

gambar

Sorbet

Tidak ada tenusu dalam merawat buah beku ini, menjadikannya lebih padat dan lebih kaya dengan rasa daripada es krim tradisional. Kadang-kadang ada alkohol dalam resipi untuk menurunkan suhu beku dan membuat teksturnya yang lembut dan segar. Walaupun ia menjadi popular di A.S., ia telah ada di U.K., Perancis, dan Australia lebih lama lagi.

gambar

instagram / @sarsies
Faloodeh

Walaupun ini kelihatan seperti hidangan mi yang gurih, sebenarnya, ais krim dari Iran. Diadun dengan campuran air mawar, gula, dan jus limau, mi beras ini adalah ramuan beku yang sempurna.

gambar

Dondurma

Es krim Turki adalah seperti apa-apa yang anda pernah ada sebelum ini. Campuran termasuk tepung salep dan mastic, yang menjadikannya tebal dan kenyal, hampir seperti taffy. Tetapi ia masih mudah dibentuk. Ia hanya perlu secara konsisten dipupuk dan ditarik. Menonton vendor jalan raya melakukan ini memukau.

gambar

Granita

Dilahirkan di Sicily, merawat ais ini adalah campuran gula, air, dan pelbagai perisa dari buah, kacang, dan herba – seperti strawberi, badam, dan pudina. Tekstur kristal menjadikannya lebih baik untuk makan dengan sudu dari cawan atau mangkuk.

gambar

Mochi

Di Jepun, boneka ais krim dibalut dengan adunan beras yang manis dan melekit sehingga anda boleh memakannya dengan tangan anda. Percayalah apabila kita mengatakan gigitan lucu ini – yang paling sering terdapat dalam teh hijau, kacang merah, vanila, dan strawberi – adalah benar-benar ketagihan.

gambar

Ice Itali

Seringkali keliru dengan sherbet Amerika, ais Itali – AKA “ais air” – adalah berasaskan buah dan dibuat dengan proses yang sama seperti ais krim standard (beku bahan sambil mencampurnya). Ia tidak mengandungi tenusu, walaupun kadang kala putih telur dimasukkan. Kerana ini, ia mempunyai tekstur hampir halus-lancar dan rasa biasa termasuk limau, ceri, raspberi biru, dan tembikai.

Loading...