Jangan Percayalah Orang Lie Besar Ini Beritahu Mengenai Goldschläger

Adakah anda teringat pukulan pertama Goldschläger anda? Saya tidak. Adakah anda ingin tahu mengapa? Enam tahun yang lalu saya diberitahu bahawa kepingan emas kecil dalam minuman keras dimaksudkan untuk memotong bahagian dalam tekak anda sehingga alkohol dapat membuatnya masuk ke aliran darah anda dan membuat anda mabuk lebih cepat. Selama bertahun-tahun, saya telah bimbang perkara itu, membayangkan berpuluh-puluh pisau kecil menghirup ke dalam tekak saya dan membuat saya dibelasah dalam masa dua puluh minit yang rata (saya berat ringan). Jika anda atau seseorang yang anda tahu pernah ditipu oleh khabar angin ini, m sini untuk memberitahu anda bahawa itu semua bohong.

Untungnya-demi reputasi saya-saya bukan satu-satunya yang jatuh untuk kisah ini. Sebagai permulaan, ada rakan sekerja saya Patrick yang baru-baru ini mendedahkan kepada saya bahawa cerita kerongkong sebenarnya adalah mitos. Dia mendengarnya ketika dia berumur 16 tahun dan terus memberitahu sesiapa sahaja yang akan mendengar sehingga dia berada di kolej, ketika seseorang terpaksa duduk dan memberinya kebenaran. Kemudian ada bekas teman lelaki saya, yang merupakan orang yang memberikan saya maklumat palsu ketika itu, juga mempercayai bahawa ia benar (saya memecah berita kepadanya pagi ini.) Dan di sebalik ketiga-tiga kita, terdapat semua orang yang telah meminta Google soalan yang sama:

gambar

Tetapi sebagai carian cepat akan memberitahu anda, itu hanya tidak benar. Menurut jawatan pada Snopes, serpihan emas 24-karat sangat “berharga” sehingga mereka tidak mempunyai tepi tajam dan dengan itu tidak mungkin dapat dipotong ke dalam kulit anda.

Tidak diketahui siapa yang memulakan khabar angin, tetapi terima kasih kepada lubang ** Saya mula bertanya banyak perkara yang saya dengar dalam hidup saya. Bolehkah anda benar-benar mengambil pukulan cuka untuk mengekalkan tempoh anda? Adakah pukulan minyak zaitun sebelum malam pesta minum-minum benar-benar menghalang mabuk pada keesokan harinya? Idfk. #Isu kepercayaan.

Ikuti Delish di Instagram.