Minuman Termurah dan Paling Mahal di Starbucks Dunia

Bagi kebanyakan rakyat Amerika, sukar untuk membayangkan hari tanpa Starbucks. Syarikat itu seolah-olah telah mengambil alih alam semesta: apabila mereka melakukan sedikit lebih daripada melancarkan Frappuccino baru yang gila, membuka kedai yang paling mewah di dunia, atau menawarkan beberapa jenis aplikasi ajaib, stratosfera pergi benar-benar pisang.

Sekarang, mereka mempunyai lokasi di 75 negara dan 25,000 lokasi di seluruh dunia – yang sebahagiannya menawarkan minuman aneh yang hanya boleh kita impikan di Amerika Syarikat. Dan, sebagai laporan Pantagraph, syarikat itu kini rantai restoran kedua yang paling bernilai di dunia selepas McDonald’s. Mereka juga membuka kira-kira 2,000 kedai baru setiap tahun.

gambar

Tetapi tidak semua minuman Starbucks di seluruh dunia dicipta atau harga sama, kata kajian baru oleh ValuePenguin. Syarikat itu mengukur harga “tinggi” -better yang dikenali sebagai kecil-latte di 44 negara. Dan perbezaan harga adalah mengejutkan.

Walaupun kebanyakan orang di Amerika Syarikat mengadu tentang harga Starbucks-yang, berbanding dengan kebanyakan kedai kopi di sudut tempatan, boleh hampir tiga kali ganda kos-Amerika didapati mempunyai paling murah: purata $ 2.75. Negara-negara barat lain datang mendekat: Australia pada $ 2.86, United Kindom pada $ 2.88, dan Kanada pada $ 3.06.

Tetapi di luar itu, harga mula menjadi gila.

Kajian menunjukkan bahawa di China, latte kecil berharga $ 7.18; dan di Rusia, ia berharga $ 12.32.

Pakar-pakar kewangan nampaknya berfikir bahawa perbezaan harga adalah apa yang membuat Starbucks cemerlang sebagai jenama. Di Amerika Syarikat, semua orang dari remaja hingga eksekutif korporat membuat Starbucks berjalan sepanjang hari-sehingga harga tetap sederhana (remaja tidak akan menghabiskan $ 13 pada latte). Tetapi di negara-negara membangun, di mana status dan pendapatan kelihatan lebih penting-dan kedai-kedai Starbucks menjadi lebih cantik-syarikat itu nampaknya cuba meletakkan dirinya sebagai jenama mewah. ValuePenguin mengatakan bahawa Starbucks dilihat sebagai “eksotik, rantai sarat status,” dan “penjelmaan keagungan Amerika,” yang nampaknya menjadikannya sukar bagi jenama lain untuk bersaing dengan.

Oleh itu, apabila anda mengadu kepada barista anda pada masa berikutnya mengenai kos latte anda, ingatlah bahawa anda boleh berada di Moscow.

Ikuti Delish di Facebook.