Semua dalam Satu Keranjang: Round-Up Telur Ganjil kami

gambar

Getty Images
Mungkin anda menikmati telur cerah anda. Atau mungkin tergesa-gesa. Tetapi adakah anda pernah mengalami telur emu? Berjalan kaki dengan kami ke Jalan Telur Aneh, di mana kami memeriksa pelbagai jenis telur, dari buaya hingga puyuh. Kesemua mereka adalah secara teknikal boleh dimakan, tetapi apa yang anda makan adalah terpulang kepada anda. Dunia adalah tempat yang gila, jadi kami tidak terkejut untuk mencari minuman beralkohol ini. Anda telah diberi amaran!

gambar

Getty Images
Telur buaya

Jika anda boleh dapatkan ke telur buaya sebelum mama atau papa melihat anda, maka mungkin anda boleh menikmati telur croc atau dua. Seperti yang ditunjukkan oleh Andrew Zimmern berani di Channel Travel, sesetengah aborigin di bahagian Australia makan telur buaya. Mereka diambil dari beberapa inci di bawah permukaan tanah berhampiran tasik, di mana ibu bapa berenang di sekitar. Dalam satu episod “Makanan Aneh,” Zimmern dan sahabat perjalanan memecah telur croc mentah, mengisytiharkannya “kuat” dan “mencurigakan.” Tidak syak lagi boleh rebus telur croc jika diberi masa. Adakah ia berbaloi? Anda perlu berunding dengan naluri kelangsungan hidup anda.

gambar

Getty Images
Balut

Filipina – tanah banyak melayan! Walau bagaimanapun, Balut hanya untuk yang benar-benar berani. Juga sering dihidangkan di bahagian lain di Asia Tenggara, seperti Laos, Kamboja, dan Vietnam, balut adalah embrio itik yang disenyawakan yang direbus dan dimakan dalam kulit. Seperti yang anda bayangkan, hasilnya adalah makanan ringan grafik bukan untuk perut lemah – atau jantung. Renyah, kerana tulang sebahagiannya dikembangkan, dan asin atau pedas, bergantung pada bagaimana satu musim itu, balut dapat disediakan beberapa cara yang berbeda. Ramai orang menikmatinya dalam sup sementara yang lain menikmatinya dalam omelet. Dunia adalah tiram, pencari pengembaraan anda!

gambar

Getty Images
Telur itik

Quack, quack! Telur itik digunakan untuk fesyen. Apa yang berlaku? Jatuh dengan orang ramai sejurus selepas Perang Dunia II kerana dikatakan mereka merebak keracunan salmonella, telur bebek tidak mendapat semula popularitinya. Telur itik, bagaimanapun, mudah disamakan dengan telur ayam biasa, kecuali kuning telur yang lebih besar dan lebih tinggi dalam lemak (iaitu, lebih kaya).

gambar

Getty Images
Telur Emu

Pernah melihat emu lebih dekat? Mereka seperti burung unta, tetapi lebih berbuah. Emus berasal dari Australia, tetapi terdapat ladang-ladang di A.S. yang menaikkan emu terutama untuk daging, minyak, dan telurnya, yang beratnya sekitar 1 1/2 hingga 2 paun setiap!

gambar

Getty Images
Guinea Fowl Eggs

Binatang guinea menyerupai partridge, tetapi ia mempunyai kepala yang tidak berbulu. Asal untuk Afrika, burung kecil ini telah dijinakkan, jadi telurnya boleh dimakan dan boleh dijual! Lebih kecil daripada emu, daging yang dimasak ayam guinea telah dikatakan cocok dengan ayam dalam tekstur. Telur dikenali lebih sukar untuk retak daripada telur ayam biasa, jadi anda benar-benar perlu memukulnya dengan keras. Telur sedikit lebih kecil daripada telur ayam biasa dan mempunyai tip yang lebih tajam. Mereka keluar dari kustia dan berkrim, tanpa mengikut salah satu aficionado, bahawa “sulfur” bau biasa di telur yang dibeli. Menang!

gambar

Getty Images
Telur Telur

Apabila anda berfikir tentang camar, anda mungkin memikirkan mereka berkeliaran di sekitar anda di pantai yang cuba mendapatkan gigitan apa sahaja yang anda makan. Di England, bagaimanapun, telur ayam berkumpul oleh pengumpul berlesen. Musim ini sepatutnya hanya kira-kira empat minggu panjang (kadang-kadang pada bulan April dan Mei). Ia melibatkan perjalanan ke tanah lembap dan rawa untuk mencari telur yang diawasi oleh ibu bapa yang melindungi. Menariknya, pengumpul telur ayam hanya mencari makanan untuk satu jenis telur ayam: mereka yang berasal dari kulit hitam Hitam. Menurut para pecinta, telur adalah halus dan sangat kaya.

gambar

Getty Images
Telur burung unta

Sukar untuk terlepas telur burung unta. Yang terbesar dari semua telur, masing-masing mempunyai berat kira-kira 3 kilogram, kira-kira 20 kali lebih besar daripada berat telur ayam. Kebanyakan masa mereka berwarna krim dan mempunyai cangkang yang sangat tebal. Mereka diinkubasi oleh betina pada siang hari dan oleh lelaki pada waktu malam. Sekiranya petak membuatnya melalui proses bersarang, mereka hidup lebih lama daripada semua burung lain. Adakah telur yang lazat? Nah, mereka boleh didapati secara dalam talian dan di pasar raya tertentu, jadi cubalah mereka! Inilah yang menanti anda: lebih banyak magnesium dan besi, kurang kolesterol, dan kurang lemak tepu daripada hidangan telur ayam yang setara. Tetapi sarapan pagi yang cepat ini tidak! Mereka boleh mengambil masa sehingga 90 minit untuk mendidih keras. Dan pada kira-kira 2,000 kalori setiap telur, anda mungkin mahu menjemput keluarga lanjutan anda untuk membantu menyebarkan kalori sekitar. Juga pada senarai tugasan anda: belajar bagaimana untuk menggerudi melalui shell yang mustahil!

gambar

Getty Images
Telur ayam

Apa pheasants yang menyenangkan! Telur-telur ini baik-baik saja untuk menyodok, ditambah telur yang lebih kaya daripada kebanyakannya. Sering kali mereka disembelih dengan telur (seperti telur puyuh) sebagai hiasan dengan kaviar – dekaden tulen! Rasa akhir telur akan, tentu saja, sangat bergantung pada sama ada atau tidak pheasants adalah jarak bebas atau sangkar.

gambar

Getty Images
Telur puyuh

Telur puyuh, yang dikenali sebagai “tamago” dalam sushi dan sering dijumpai dalam makan tengah hari bento, adalah makanan istimewa di banyak tempat di dunia dan kurang menarik di orang lain, seperti bahagian Amerika Selatan, di mana anda mungkin menemui anjing panas. Mungkin yang paling dihormati di China, di mana mereka telah digunakan dalam resipi penyembuhan, telur puyuh mempunyai nilai pemakanan yang lebih baik daripada telur ayam. Selain itu, tidak seperti telur ayam, telur puyuh tidak diketahui menyebabkan alergi.

gambar

Getty Images
Telur Turki

Telur Turki agak mahal untuk ditanam untuk kegunaan manusia. Di samping itu, makanan yang diberikan oleh ladang-ladang A.S. kepada haiwan penghasil telur mereka mesti dibersihkan oleh agensi kerajaan. Itu telah dijaga di mana ayam bimbang, tetapi yang sama tidak boleh dikatakan untuk ayam belanda. Telur telur ayam kelihatan agak rumit, tetapi memakannya, salah satu mengandaikan, tidak akan jauh berbeza dari makan pada telur lain yang kami sebutkan. Mereka yang berurusan dengan telur kalkun melaporkan ulat tebal dan keras dan membran shell daripada mereka yang telur ayam.

gambar

Getty Images
Telur Penyu

Oleh kerana pelbagai spesies penyu laut terancam, makan telur penyu adalah tabu di kebanyakan tempat. Bergantung kepada spesies, wanita bersarang matang membawa dirinya ke darat dan mendapati tempat di dalam pasir untuk menggali lubang untuk mendepositkan sebuah kopling 50 hingga 200 telur berbentuk lembut. Setelah menutup telur untuk inkubasi, dia kembali ke laut dan meninggalkan telur untuk menetas. Jika dibiarkan tidak terganggu oleh sejumlah pemangsa (dari camar dan jagung ke manusia), penyu kecil boleh menetas, mencapai lautan, dan teruskan. Tetapi di luar telur, daging kura-kura dan kerang telah menemui jalan ke pasaran (banyak dari mereka pasar gelap) di tempat-tempat yang kebanyakannya bergantung pada pelancongan. Masa depan kura-kura masih tidak diketahui – ia bukan hanya telur yang berisiko.

Loading...